DORDRECHT – De Raad van State heeft geoordeeld dat de aanleg van het bedrijventerrein Dordtse Kil IV door kan gaan. De raad deed de uitspraak naar aanleiding van het bezwaarschrift van Milieudefensie Drechtsteden en het Nationaal Landschapskundig Museum. Milieudefensie betreurt de uitspraak.

Maarten Burggraaf, wethouder Economie is blij met de uitspraak van de Raad van State met betrekking tot Dordtse Kil IV. “Dit is heel goed nieuws. We kunnen na een lang traject, nu werk gaan maken van economische groei en betere bereikbaarheid (Archieffoto november 2017: Thymen Stolk). Ik kijk er naar uit om nieuwe bedrijven naar Dordrecht te halen en daarmee extra banen voor de stad en de regio te creëren. Op een enkel onderdeel moet het bestemmingsplan Dordtse Kil IV nog worden aangepast, maar dat staat de start niet in de weg.”

De woordvoerder van Milieudefensie: “De onjuiste berekening van de behoefte aan bedrijfsterrein door de gemeente is niet gecorrigeerd. De Raad van State heeft ervoor gekozen om de door het Rijk verplichte rekenmethode in de ruimtelijke ordening beperkt te toetsen. Dit heeft landelijk flinke gevolgen vanwege de precedentwerking. Het ‘over-plannen’ kan weer losbarsten, hetgeen juist met de ingestelde rekenmethode moest worden voorkomen. Dat het bewijsmateriaal van nota bene de Provincie (als partner van de gemeente), welke vraagtekens plaats bij de behoefte aan meer bedrijfsterreinen, de raad niet heeft weten te overtuigen is bedenkelijk.”