Nietsvermoedend trok mijn vrouw de besteklade open en werd aangestaard door twee verschrikte ogen. Vervolgens zag ze de staart van het dier nog verdwijnen achter de lade, waar hij (of zij) een veilig heenkomen vond onder de keukenkastjes. Ik had een dag eerder al geluiden gehoord en het gedrag van onze jongste chihuahua bevestigde mij; we hebben weer muizen in huis. Mijn vrouw was echter stellig overtuigd dat hier sprake was van een groter knaagdier. En ze had gelijk, het was het begin van een rattenplaag in ons huis.

Op advies van de buren, die een jaar eerder ratten in schuur en tuin hadden, de gemeente gebeld. Fixi heet de klantenservice van de gemeente en mijn kreet om hulp werd snel beantwoord. ‘Boodschap ontvangen’. En enkele uren later; ‘Een professionele rattenvanger neemt contact met u op’. Dat duurde mij en zeker mijn vrouw echter te lang. Ik stelde haar voor direct de rattenvanger van Hamelen in te schakelen. Maar die zou met zijn toverfluit volgens haar ook alle kinderen uit de buurt mee kunnen lokken. Tsja, ken uw klassiekers!

Intussen speelde dat liedje van UB40 door mijn hoofd. Over die rat in de keuken dus. De song droeg de oplossing aan: I’m gonna fix that rat, that’s what I’m gonna do. Mijn diervriendelijke muizenvallen, waarmee ik voorgaande jaren menig muis ving en buiten weer levend uitzette, waren geen oplossing. Te klein. Dus twee grotere klemmen onder de kastjes geplaatst. De rat stierf met z’n snuit in de pindakaas. Er volgden er nog vier. Familie uitgemoord? Probleem opgelost? En toen belde na drie dagen dus de professional. Had het nogal druk, zei hij.

Hij had geen geruststellende boodschap. De jonge ratten, die trappen er wel in, zo’n val. Maar de oude ratten zijn slimmer. Wegkrijgen doe je ze nooit, waarschuwde hij. En ik kreeg nog een eyeopener; of ik wel besefte dat niet de ratten mijn huis waren binnengedrongen, maar dat ik een huis bewoon dat gebouwd is in een natuurlijke habitat van de rat. Zo had ik het nog niet bekeken; de ratten in Stadspolders lijden dus onder een plaag van 20.000 mensen. Schuldbewust accepteerde ik wel zijn tip om alle gaten in de vloer met vogelgaas dicht te stoppen. Dat helpt! Tot nu toe wel althans.

Thijs Blom