DORDRECHT – Chemieconcern DuPont is aansprakelijk voor het feit dat zij werknemers jarenlang onbeschermd heeft laten werken met de gevaarlijke stof DMAc, waar Lycragaren van wordt gemaakt. Die uitspraak heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag gedaan. De FNV stapte in 2020 naar de rechter om een schadevergoeding te eisen namens vijftien oud-werknemers die jarenlang zijn blootgesteld aan de stof die doodgeboortes en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Het vonnis is een tussenstap, aldus de vakbond. Nu moet de rechtbank per ex-medewerker bepalen of de gezondheidsschade een gevolg is van de blootstelling. Ook kan DuPont, dat van 1964 tot 2004 actief in Dordrecht actief was onder deze naam, nog in hoger beroep gaan. De rechtbank riep Dupont echter op om de zaak zo snel mogelijk met de FNV te regelen.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Een fantastische overwinning. Eindelijk erkenning voor het leed dat de vrouwen is aangedaan. Het is een belangrijke uitspraak over de grenswaarden, waar DuPont zich niet aan hield. De rechter heeft nú onomwonden vastgesteld dat verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkvloer bij de werkgever ligt. De enige plek waar hij thuishoort.”

Eén van de vrouwen namens wie de FNV dit proces voert is Romy Hardon. Zij werkte van 1977 tot 1988 bij het bedrijf. “Natuurlijk blijft het verdriet om mijn doodgeboren kind. Maar wat ben ik opgelucht dat deze uitspraak er is. En ook trots. Zij hebben ons jarenlang uit winstbejag zo laten werken. Ik had daar helemaal niet mogen werken in mijn vruchtbare periode. Dieptriest dat DuPont ons dit willens en wetens heeft aangedaan.”

Daphne van Doorn, advocaat FNV: “Een geweldige uitspraak waar ik heel blij mee ben. Wij gaan DuPont direct na de vakantie uitnodigen voor een gesprek. Goed dat de rechtbank de partijen aanspoort het nu snel onderling te regelen.”