Loopt u komende zaterdag ook mee in de Stop PFAS Chemoursmars? Vorige week stond er in deze krant al een oproep en wel uitgerekend op dezelfde pagina waarop ik de waarschuwing voor het eten van hobby-eitjes op de korrel nam. Dat eitje schoot in het verkeerde keelgat van aspirant-demonstranten, die meenden in mijn betoog te lezen dat het allemaal wel meevalt met die akelige stoffen en ik wellicht gesponsord wordt door Chemours. Deze complottheorie moet ik helaas ontzenuwen. Mijn onafhankelijkheid is slechts af te kopen voor een bedrag met zes nullen en dat is mij nog nimmer geboden. (Foto: Stolk Fotografie)

 

De oproep tot demonstreren komt van (zo noemen ze zichzelf) ‘boze en bezorgde omwonenden van Chemours’. Daar kan ik mijzelf ook toe rekenen, maar mijn boosheid reikt iets verder dan een chemisch bedrijf, dat al decennialang ons milieu vervuilt en in dit geval ook schadelijke effecten verzweeg voor de overheid. Wat mij betreft worden de leidinggevenden van die doofpot – net als het bedrijf – strafrechtelijk vervolgd. Maar ik loop zaterdag dus niet mee. Als de route langs Stadskantoor, Provinciehuis, Tweede Kamer en Brussel zou gaan zou ik best willen aansluiten, al is dat nogal een lange wandeling.

 

Bestuurders en politici huilen met de wolven mee, want zolang het over Chemours gaat, is er wat minder aandacht voor een in dit dossier op alle fronten falende overheid. Decennialang werden vergunningen verleend om ons milieu te vervuilen, de informatie daarvoor werd aangenomen van de vervuilers zelf en daarop werden ook de normen gebaseerd in hoeverre stoffen schadelijk zijn voor mens en milieu. De wetgeving voor het gebruik van chemische stoffen moet op z’n kop; eerst waterdicht aantonen dat een (nieuwe) stof geen (al te grote) schade toebrengt, dan pas een vergunning.

 

De in de eieren van regionale hobby-kippen aangetroffen PFAS-soort is volgens onderzoek niet afkomstig van Chemours. Van elders dus. Bizar. En het bewijs dat het probleem ver over onze grenzen heen gaat. Met ‘nul uit de pijp’ in Dordt wordt het niet opgelost. Een iets bredere kijk op problematiek kan trouwens geen kwaad. Zo zijn bijvoorbeeld medicijnresten en landbouwgif minstens zo bedreigend voor ons drinkwater. Toch begrijp ik de boosheid en bezorgdheid van menig regiogenoot heel goed. Daarom toch een beetje reclame voor de protestmars; die vertrekt zaterdag om 12.00 uur vanaf het Oranjepark.

 

Thijs