Actueel

reageer als eerstdo 7 sep 2017

Rutte opent opnieuw Doorloopcafé tijdens Monumentendagen

DORDRECHT – De gins, jenevers en likeuren van distilleerderij Rutte worden nog altijd op dezelfde manier gemaakt als oprichter Simon Rutte in 1872 deed. Vanuit de kleine achterkamer in de distilleerderij aan de Vriesestraat. Met liefde en met de hand. Simon kon exotische specerijen en fruit distilleren, doordat zeilschepen deze bijzondere ingrediënten aanvoerden in de havens van Dordrecht. Zijn sterke dranken werden snel populair waardoor hij besloot om het café van zijn familie aan de voorkant uit te bouwen tot slijterij. Sindsdien is er weinig veranderd, kunnen bezoekers zondag 10 september tijdens de Open Monumentendagen komen ervaren.

In het proeflokaal, de voormalige huiskamer van de familie, ontvangt Rutte nog steeds zijn gasten. Een stap over de drempel is een stap terug in de tijd tijd. De winkel en de distilleerderij zijn nog in originele staat. Boven de distilleerderij, in de vroegere woonkamer van Simon Rutte, is nu de sfeervolle Proefkamer gevestigd. Vijf generaties distillateurs hebben hier gewerkt en geleefd. Dat zie je overal terug in deze historische omgeving. In de Proefkamer worden proeverijen georganiseerd, maar bijvoorbeeld ook workshops gin of jenever maken.

Borrel na de mis

Het schijnt zo te zijn dat vele generaties Rutte geleden de kerkgangers op zondag na katholieke mis naar de Vriesestraat togen voor een borrel. Eventjes een jenevertje en dan weer snel naar huis. De katholieke familie Rutte ontving hen gastvrij in hun zogenaamde Doorloopcafé. Rutte heeft deze traditie nieuw leven inblazen in 2013 en het Doorloopcafé tot nu toe elk jaar speciaal geopend tijdens de Open Monumentendagen. Op zondag 10 september kunnen bezoekers deelnemen aan een speciale korte tour. Ze krijgen een rondleiding door de distilleerderij, de houtrijpingsruimte en bottelarij. Daarnaast bevat de tour de activiteit ‘stel je eigen mix samen’. Elke 20 minuten, startend vanaf het hele uur, begint een nieuwe ronde, waarbij zonder te reserveren aangesloten kan worden. Start van de tour via de Rutte-winkel.

 

Geef een reactie