DORDRECHT – Jonge kinderen en hun (groot)ouders kunnen vanaf komende zaterdag weer gebruik maken van het spartelbadje in het Wantijpark. Het badje bij de paddenstoel is helemaal vernieuwd, met als extra’s onder meer een waterzuivering en toiletten. Het badje wordt met water gevuld bij een temperatuur van 22 graden of hoger en droog weer. De opening wordt enigszins overschaduwd door de schade die vandalen er enkele weken aanrichtten. Daarbij werd het sedumdak op het toilet/pompgebouw deels verwoest en werd het glas in de wanden op enkele plekken beschadigd door er stenen tegen aan te gooien. “Heel treurig”, zegt een woordvoerder van de gemeente erover. “Maar dat weerhoudt ons er niet van zaterdag feestelijk open te gaan, want er hebben veel mensen naar uitgekeken.” (Foto’s: Stolk Fotografie)

Het spartelbadje is een zeer populaire gratis voorziening. De afgelopen twee jaar is het badje ingrijpend gerenoveerd. Het beton was in de loop der jaren aangetast, het badje was verzakt en het voldeed qua milieu en techniek niet meer aan de normen en wetgeving. Daarom is het hele badje vervangen. Doordat het bad nu een waterzuiveringsinstallatie heeft, hoeft het niet meer elke dag opnieuw gevuld en leeggepompt te worden. Dit gebeurt voortaan semi-automatisch: het water gaat van het bad naar een bufferbad in het pompgebouw. Daar wordt het water gezuiverd en de volgende dag schoon het badje ingepompt. Zo bespaart de gemeente veel water.

Toiletten

Een andere vaak gehoorde wens is ook vervuld: in het pompgebouw zijn ook twee openbare toiletten. Die zijn alleen geopend als het badje open is. In de zomer van vorig jaar was de renovatie nog niet klaar, maar is het badje tijdelijk in gebruik genomen. Deze week is de laatste laag coating aangebracht. Vanwege het uitharden kan het badje nog niet vrijdag open, maar wel zaterdag. Precies op tijd, want mogelijk wordt het tegen de 30 graden.