DORDRECHT – Het plan van het nieuwe kabinet in wording om de Spreidingswet in te trekken heeft geen invloed op de bouw van  een asielzoekerscentrum (AZC) op het Dordtse bedrijventerrein Distripark. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

“Het Dordtse college heeft kennis genomen van het nieuw te vormen kabinetsstandpunt om de Spreidingswet in te trekken. Dat neemt niet weg dat de wet nu nog uitgevoerd dient te worden”, reageert verantwoordelijk wethouder Chris van Benschop. “Sterker nog, demissionair staatssecretaris Asiel en Migratie Eric van der Burg heeft de gemeenten daartoe verzocht. Daarnaast blijft het vraagstuk rondom vluchtelingen bestaan, of er nu wel of geen Spreidingswet is. Dordrecht neemt met de bouw van het AZC haar verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen.”

Eind volgend jaar

Het AZC wordt gebouwd aan de Burgemeester Van der Dussenstraat op het bedrijventerrein ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk. Het gaat voor een periode van maximaal tien jaar opvang bieden aan 580 asielzoekers. Aanvankelijk zou het al dit kwartaal in gebruik genomen worden, maar wat wordt later, meldt een woordvoerder van de gemeente. ‘Het college is nog in afwachting van de definitieve indiening van de aanvraag om omgevingsvergunning. Als die compleet is, is er nog tijd nodig om deze op inhoud te beoordelen en de omgevingsvergunning te verlenen. We gaan ervan uit dat 28 juni een volledige aanvraag is ingediend.’ Met een slag om de arm kan de bouw volgens opvangorganisatie COA in het eerste kwartaal van 2025 beginnen en kunnen de eerste mensen er vanaf het laatste kwartaal van dat jaar hun intrek nemen.