DORDRECHT – Op de Spuiboulevard gaan bijna de slopers aan de slag. Op 27 juni gaat de parkeergarage Veemarkt dicht om te worden gesloopt. Ook de gebouwen van de Belastingdienst en Rabobank worden gesloopt. Dit duurt tot voorjaar 2023. Op deze plek staat volgens planning in 2025 het Huis van Stad en Regio, dat onder meer onderdak gaat bieden aan medewerkers van de gemeente, bibliotheek, Sociale Dienst en Dordrecht Marketing. (Foto: Stolk Fotografie)

Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een nieuwe stadswijk. Een deel van de kantoren maakt plaats voor ruim 500 woningen rond groene hoven. Op andere plekken komt nieuwe kantoorruimte. Op de nieuwe boulevard komt veel groen, zodat het een prettiger verblijfsgebied wordt. Fietsers en wandelaars krijgen meer ruimte. En op termijn rijdt doorgaand autoverkeer niet meer over deze route, maar via de Burgemeester de Raadtsingel. Maarten Burggraaf, wethouder Ruimtelijke Ordening: “We gaan nu echt starten met de herontwikkeling van de Spuiboulevard. Het wordt een mooie groene en levendige entree tot de binnenstad. Een gebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen. Het Huis van Stad en Regio is een belangrijk element, het zet een mooie gebiedsontwikkeling in beweging. Het bouwen aan de hele boulevard gaat nog diverse jaren duren, maar daarna kunnen we genieten van een mooie en leefbare Spuiboulevard.”

Pendelbus

Voordat er gebouwd kan worden, moet eerst de parkeergarage Veemarkt worden gesloopt. Bij het Huis van Stad en Regio komt een garage voor abonnementhouders en bewoners. Het wordt mogelijk om op piekuren, zoals op zaterdag, deze garage te gebruiken voor bezoekers. De gemeente wil van het centrum een fijnere plek maken met minder auto’s op straat en meer ruimte voor groen. Daarom wordt geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van bezoekersparkeren aan de randen van het centrum. Dat kan op de Weeskinderendijk (gratis) of bij het Energiehuis. Met een wandeling of met de bus, de deelfiets of de deelscooter ben je in een paar minuten in het centrum. Vanaf zaterdag 2 juli rijdt er vanaf de Weeskinderendijk van 10.00 tot 18.00 uur een gratis pendelbus van en naar de binnenstad. Parkeren in het centrum blijft mogelijk voor wie dat wil of niet anders kan, in de garages Achterom, Visstraat, Drievriendenhof en Spuihaven.

Gedaantewisseling

Rik van der Linden, wethouder Verkeer: “De stad groeit. Meer woningen, meer banen, meer verkeer. Een groeiende stad die wel bereikbaar moet blijven en prettig om in te verblijven en te bezoeken. Daartoe moeten we anders naar mobiliteit en parkeren kijken. Naar het centrum ga je zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. Of je parkeert aan de randen van de stad en stapt over op het OV of een deelfiets of -scooter. Veel steden hebben daar al positieve ervaringen mee. Ik ben ervan overtuigd dat we straks met trots terugkijken op de gedaanteverwisseling van de Spuiboulevard naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied met veel groen en vooral ruimte voor wandelen, fietsen en openbaar vervoer.”