DORDRECHT – Het begon in 2020 als een spontaan opgezet rondritje, afgesloten met gezamenlijk spareribs eten. Inmiddels is de door ondernemer Caspar Kunst, eigenaar van CK Kozijnen, bedachte Spareribsdrive toe aan zijn vierde editie. Hij verwacht dat er komende zondag minstens 150 mensen meegaan op deze ‘culinaire toertocht’. (Foto: Organisatie).

Caspar vertelt hoe het begon. “Ik werd ergens in 2020 gebeld door Andreas Hanika van het restaurant Chez Heeren Jansen. ‘Jij bent toch zo gek op spareribs? Kom je ze zondag eten? En neem wat vrienden mee’, stelde hij voor. Ik benaderde wat vrienden met mijn plannetje: ik zet een tourritje uit en we sluiten af met spareribs eten. Andreas viel nog net niet om van verbazing toen ik hem meldde dat we met tachtig man langs zouden komen. Dat was de eerste, zeer geslaagde editie.”

Iedereen mag meerijden
Een tweede, het jaar erop, kon dus niet uitblijven. Een nieuwe traditie was geboren en het aantal deelnemers groeide. Voor editie drie werd om die reden uitgeweken naar een nieuwe locatie: (de paarkeerplaats van) het Postillion Hotel in Dordrecht. Dat is ook op zondag 24 september het start- en eindpunt van de Spareribsdrive 2023. Iedereen mag meerijden, in een auto, op een motor of driewieler, zegt Caspar. “We verzamelen vanaf 10.00 uur bij Postillion. Om 10.30 uur genieten we van een uitgebreide brunch. Daarna krijgt iedereen een goedgevulde goodiebag en beginnen we aan de route die ik heb uitgezet voor dit jaar. Het eerste deel is pakweg 100 kilometer en eindigt bij Restaurant Grevelingen in Bruinisse, waar we een hapje en drankje doen. Daarna volgt deel twee van de rit, ook pakweg 100 kilometer, die eindigt bij Postillion. Iedereen rijdt in eigen tempo en krijgt de route mee. Die voert vooral over land- en dijkwegen. We mijden de snelweg zoveel mogelijk. Rond 18.00 uur is iedereen terug in Dordrecht. Dan is het tijd voor onbeperkt spareribs. Maar er zijn ook hamburgers, salades en toetjes.”

Dag met een Lach
Wie mee wil, kan dit doorgeven via het persoonlijke Facebook-account van Caspar (Cas Kunst). “Je krijgt dan een Tikkie van 79,50 euro. Dat is voor alle eten en drinken gedurende de hele dag”, zegt Casper. “En mede dankzij enkele bevriende sponsors gaat daarvan minimaal 8,50 naar de Stichting Dag met een Lach, die ‘dagen met een lach’ organiseert voor zieke en gehandicapte kinderen.” Het is samenvattend niet heel verrassend dat er iedere editie meer deelnemers zijn. En dat Caspar regelmatig de vraag krijgt of hij niet wat vaker per jaar zo’n dag kan organiseren. “Maar daar heb ik echt geen tijd voor”, zegt hij. “Er gaat best veel voorbereiding in zo’n dag zitten. Maar het is het wel iedere keer meer dan waard.”