Actueel

reageer als eerstzo 4 jun 2017

Startbijenkomst Ode aan Synode

DORDRECHT – De programmacommissie Ode aan Synode, onder voorzitterschap van directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum, die verantwoordelijk is voor de herdenking van 400 jaar Synode houdt woensdag 7 juni een startbijeenkomst. Op deze avond in Schouwburg Kunstmin presenteren initiatiefnemers hun plannen voor de herdenking die in november 2018 start. De programmacommissie zal uitleggen wat de subsidiemogelijkheden zijn voor deze en nieuwe initiatiefnemers.

Van november 2018 tot en met mei 2019 viert de stad 180 dagen lang de 400-jarige Synode met verschillende evenementen, exposities en activiteiten in de stad. De herdenking van de Synode van Dordrecht is één van de mijlpalen van de gemeente Dordrecht op weg naar de herdenking in 2020 van 800 jaar Stad.
Tijdens de startavond aanstaande woensdag zijn geïnteresseerden welkom. De programmacommissie nodigt met name mensen uit die leuke ideeën hebben voor een evenement over identiteit, gastvrijheid of taalvernieuwing. Behalve over subsidie geeft de programmacommissie ook informatie over de ondersteuning die de gemeente initiatiefnemers geeft. Op de avond zal tevens het logo van de mijlpaal gepresenteerd worden. Geïnteresseerden kunnen zich voor de avond aanmelden via de site www.synode400.nl. De avond begint om 20.00 uur.

Mijlpaal
Eind 2018 is het 400 jaar geleden dat de Synode plaatsvond in Dordrecht. Deze religieuze en politieke bijeenkomst die een half jaar duurde, beïnvloedde de nationale geschiedenis, de Nederlandse cultuur en was daarmee van invloed op onze identiteit. In tegenstelling tot wat we vaak denken, beïnvloedde de Synode niet alleen ons calvinistische polderland maar werkte ook door in Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Indonesië. De beste calvinistische theologen uit de Republiek, Engeland, Duitsland en Zwitserland kwamen tijdens de Synode een half jaar lang bijeen in Dordrecht. De Europese calvinistische familie was daarmee bijna compleet aanwezig. Zelfs vandaag de dag op 10.000 kilometers van Nederland is de herinnering aan de Dordtse synode in Dort College USA nog springlevend.

Geef een reactie