DORDRECHT – De 180 vrijwilligers van de Grote Kerk hebben de primeur van de eerste Synode likeur. Omdat de vrijwilligers ditmaal de kerk het hele jaar door open moeten houden, werden ze extra in de watten gelegd.

De Augustijner Abdijlikeur van Rutte is gebaseerd op een oorspronkelijk Dordtse kloosterrecept uit de zestiende eeuw en bevat veertig kruiden en specerijen zoals kaneel, jeneverbes en anijs. Speciaal voor de viering 400 jaar Synode bottelt de Dordtse distilleerder de abdijlikeur in kleine flesjes van 0,2 liter. De flesjes worden verkocht in de winkel van de Grote Kerk en bij Rutte zelf. De Synode likeur zal ook door verschillende horecabedrijven in de stad geschonken worden.

Naast de Synode likeur verschijnt er ook Dordts Synodebier dat gebrouwen wordt door de Stadsbrouwerij aan het Buddingh’plein 20. De brouwer bottelt het Synode bier juist in 0,75 liter flessen met het idee om het gezamenlijk te drinken. Vreeken´s Zaden vroeg culinair historica Lizet Kruyff om een zadensamenstelling te maken van de groenten die in de tijd van de Dordtse Synode (1618) gegeten werden. Deze Synode zaden zullen ook vanaf 10 november worden verkocht. Een deel van de opbrengst van de verkoop van Synode producten komt ten goede aan het onderhoud van de Grote Kerk. De Grote Kerk is van 14 november tot en met 31 maart voor bezoek extra geopend op woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. De toren is op die dagen te beklimmen van 12.00 uur tot 15.30 uur.