DORDRECHT – Tekenfestival The Big Draw ontstond in 2000 in Londen en dook in de jaren daarna wereldwijd in steeds meer landen op. In 2014 voor het eerst in Nederland. Dit najaar wordt het, naast vijf steden in het oosten van het land, ook voor het eerst georganiseerd in Dordrecht. Zaterdag 23 september is het zover. Vijf vragen aan beeldend kunstenaar en tekendocente Larisa Sjoerds, organisator van The Big Draw Dordrecht.

Vertel eens wat over de oorsprong van The Big Draw.

“Het heeft zich vanuit Engeland over de hele wereld verspreid. Het idee erachter is dat iedereen kan tekenen en dat het zeker niet alleen iets is voor kinderen. Tekenen is eigenlijk een aparte taal, waarin je ideeën en fantasieën kunt uiten, dingen kunt vertellen en helder maken. Vanaf de lagere school zakt de aandacht voor tekenen al weg, terwijl het bijvoorbeeld conceptioneel denken en visualiseren stimuleert. Juist in een tijd waarin we innovatieve denkers nodig hebben, is dat waardevol. Bovendien is tekenen ook gewoon voor iedere leeftijd leuk. Het is een andere manier om je te uiten. En omdat je je puur op het tekenen richt, verdwijnen andere gedachten naar de achtergrond. Heel ontspannend dus. ”

Wat deed je besluiten het festival ook in Dordrecht op te zetten?

“Omdat we hier prachtige tekenkunst in onze musea hebben en het Teekengenootschap Pictura. En omdat het mijn grote passie is. Ik had al eerder voorstellen gedaan en daar werd best enthousiast over gedaan, maar er gebeurde verder niets. In coronatijd had ik meer tijd en besloot ik contact te zoeken met de organisatie van The Big Draw Nijmegen/Nederland. Daarna ben ik in gesprek gegaan met de gemeente en culturele partners in Dordrecht.”

Aan het programma te zien, kreeg je flink wat partijen enthousiast?

“Zeker! Ik kreeg veel positieve reacties en veel partijen kwamen meteen ook zelf met ideeën. De bibliotheek deed bijvoorbeeld al veel met manga en anime en wilde daar iets mee doen. Bij WG Gallery zie je superrealistische hedendaagse tekenportretten, comics bij De Witten Haen, werk van net-afgestudeerden bij Pictura en Merel Holleboom komt met haar bijzondere tekenmachines. Dat moet je zien om te begrijpen.”

Kunnen bezoekers ook zelf aan de slag?

“Absoluut! Van heel jong tot oud. Er zijn ongeveer veertig meedoe-activiteiten. Je kunt verschillende tekenworkshops volgen, je kunt een tour maken door de stad en onderweg bruggen of gevels tekenen, op Teken Tour door binnenstad of Dordrechts Museum, jezelf laten portretteren, je handen met henna laten betekenen of samen een groot kunstwerk maken. Je kunt je aanmelden en gratis meedoen. Of gewoon langswaaien, maar dan moet je misschien even wachten.”

En dan is er nog een bijzondere expositie in de winkelstraten…

“Klopt, dat is de Ramenroute. Daarvoor konden zowel winkeliers/horecazaken als tekenaars zich aanmelden. De 48 aangemelde kunstenaars konden een top 3 kiezen uit de 33 aangemelde etalages om een kunstwerk voor te maken. Het resultaat kun je zaterdag zien achter 33 ramen op vooral de Voorstraat en Vriesestraat.”

Het volledige programma is te vinden op www.thebigdrawnederland.nl (kies bij ‘Stad’ rechtsboven Dordrecht). Hier komen ook nog de adressen van de Ramenroute op.

 

 

Larisa Sjoerds.