DORDRECHT – Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering in het Stadhuis nam wethouder Tanja de Jonge (Duurzaamheid, Klimaat, Energie & Milieu) ruim 30.000 handtekeningen in ontvangst tegen de productie en verspreiding van PFAS. Ze werden overhandigd door een delegatie onder leiding van Joop Keesmaat, voorzitter van de stichting Stop PFAS Stop Chemours. (Foto’s en Video: Stolk Fotografie)

 

De handtekeningen staan onder een oproep aan de directie van Chemours namens bezorgde burgers uit heel Nederland om te stoppen met de productie en verspreiding van PFAS-stoffen en in te zetten op de ontwikkeling van veilige alternatieven. Chemours (en rechtsvoorganger DuPont) stoten al jarenlang PFAS uit: een verzamelnaam van duizenden chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, ook wel ‘forever chemicals’ genoemd. Ze komen onder meer via lucht en water in het milieu en in ons lichaam, waar ze zich ophopen. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, een aangetast immuunsysteem en zelfs kanker.

 

Chemoursmars

De handtekeningen zijn vanaf februari door middel van een online petitie verzameld. De stichting Stop PFAS Stop Chemours is opgericht ter ondersteuning van de massa-aangifte onder leiding van advocate Bénédicte Ficq, op 4 september 2023, tegen de huidige en voormalige bestuursleden van Chemours en DuPont. Op 19 oktober 2023 kondigde het Openbaar Ministerie aan op basis van deze, inmiddels ruim 4.000 aangiften, een strafrechtelijk onderzoek te starten. Naast deze massa-aangifte zijn er diverse andere acties vanuit bezorgde omwonenden. Velen van hen demonstreren bijvoorbeeld wekelijks voor de poort van Chemours, komende zaterdag 18 mei  alweer voor de 215e keer. Op zaterdag 15 juni staat een grote protestmars op het programma. De Chemoursmars vertrekt om 12.00 uur vanaf het Oranjepark in Dordrecht. Van daaruit loopt de route naar de hoofdingang van Chemours, aan de Baanhoekweg. In het park in de woonwijk tegenover Chemours is een podiumprogramma met verschillende sprekers. De STOP PFAS Chemoursmars wordt georganiseerd door diverse milieugroepen uit de regio, gesteund door landelijke organisaties als Urgenda, Greenpeace en Milieudefensie. Meer info op www.platformduurzaamdordrecht.nl.