DORDRECHT – Het peloton van de Tour de Femmes, bestaande uit ruim 150 wielrensters, rijdt op dinsdagochtend 13 augustus met een rollende start, dus in laag tempo en goed te volgen voor het publiek, door de binnenstad van Dordrecht. Een unieke kans om het ‘Tour-circus’ van dichtbij te bekijken. Voor de stad is het een mooie gelegenheid om zich nog eens te laten zien aan de buitenwereld, zegt burgemeester Wouter Kolff. Maar ook om hopelijk (nog) meer inwoners in beweging en aan het sporten te krijgen, zegt sportwethouder Marc Merx. (Foto: Gemeente Dordrecht)

Het is dankzij de goede contacten tussen de burgemeesters en wethouders, en de gemeentelijke sportbedrijven van Den Haag, Rotterdam en Dordrecht dat de Tourstart naar de drie steden komt, zegt Kolff. “Er was al eerder contact geweest over het binnenhalen van een reguliere Tourstart. Dat komt wellicht nog, maar eerst kwam dit voorbij. We besloten samen een plan in te dienen. En met succes. Het streven is om eens in de paar jaar een groot evenement naar de stad te halen om weer even te laten zien hoe mooi Dordrecht is. Dit is weer zo’n gelegenheid. Er wordt, in rustig tempo, een mooie route door de binnenstad gereden. We zijn trots op onze stad en laten dat graag nog een keer aan heel het land, heel Europa, heel de wereld zien.”

Etappe 2

Dordrecht mocht zeker een beetje meedenken over die route, maar het evenement wordt grotendeels, en zeer strak, georganiseerd vanuit Frankrijk, zegt Merx. “De ASO, ook verantwoordelijk voor de ‘mannen-Tour’, is een zeer professionele en ervaren organisatie. Het wordt heel fascinerend om dat hele circus voorafgaand aan de start op het Energieplein op dinsdagochtend 13 augustus van dichtbij te bekijken.” Etappe 2 van de Tour de Femmes, 67 kilometer lang, gaat die dag tegen 10.00 uur van start. Na de rollende start geven op de N3 de rensters gas, de brug over en de Alblasserwaard in. Via Ridderkerk en Barendrecht gaat het dan richting finish op de Boompjes, aan de voet van de Erasmusbrug. ’s Middags is er nog een korte tijdrit in Rotterdam.

Beweegplezier

Naast stadspromotie wordt de Tourstart ook aangegrepen voor sportpromotie. “Een minstens zo belangrijke reden om dit evenement binnen te halen”, zegt Merx. “Topsport werkt inspirerend. En vrouwenwielrennen wordt, aangejaagd door Nederlandse successen, steeds populairder. En natuurlijk geldt dat ook voor lokale held, ambassadeur en wereldkampioen veldrijden Lucinda Brand. We organiseren in de aanloop naar het evenement allerlei activiteiten om het fietsen, wielrennen en veldrijden te promoten. Maar we gebruiken het evenement ook om lopende ‘beweegactiviteiten’ nog eens extra onder de aandacht te brengen. En vooral om het plezier in sporten en bewegen te delen.” De stad kleurt al behoorlijk geel, ziet burgemeester Kolff. “We willen zoveel mogelijk uit dit evenement halen. Ook bijvoorbeeld door relaties van onder meer het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en de provincie uit te nodigen.”

Feestje

Maar de Tourstart moet vooral ook gewoon een feestje worden, zegt Merx. “Op de zondag ervoor, 11 augustus, doen we dat uitgebreid. Met een petit-dejeuner aan de voet van de Grote Kerk, met Franse livemuziek en tal van wielrenactiviteiten op het Statenplein. Kinderen kunnen er onder meer een parkoersje proberen op een racefiets.” Op het programma staan deze dag ook een brocantemarkt op de Grotekerksbuurt, accordeonmuziek, kunstenaars op de Pottenkade á la Montmartre, jeu-de-boulesbanen in de binnenstad, een platenmarkt op het Stadhuisplein en op het Otto Dickeplein wordt een bijzonder megakunstwerk gemaakt. Meer over deze dag is binnenkort te lezen op indordrecht.nl/tour.

Meer over de Tour-start en het sportaanbod er omheen op www.dordtsport.nl/tdff24.