DORDRECHT – Hans Nyborn (70) heeft de afgelopen zes jaar flinke fysieke tegenslag opgelopen. En dat is eigenlijk nog een understatement. Hij is er van overtuigd dat als hij niet was blijven trainen bij fit20 Dordrecht hij er heel wat minder goed bij had gezeten. “Deze methode doet voor mij wonderen”, zegt hij. (Foto: Stolk Fotografie)

De medische tegenslag kwam in 2017 voor Hans in de vorm van een zwaar hartinfarct. “Ik heb vijf omleidingen gekregen en een tijdlang aan de hart-longmachine gelegen. Daarna moest ik qua conditie weer bij nul beginnen. Naast fysiotherapie juichten ze het in het ziekenhuis toe dat ik ook weer zou gaan trainen bij fit20, wat ik al sinds de opening in 2014 wekelijks met mijn vrouw Rita doe. Na een maand op vijf was ik al weer zo goed als de oude.” Hans is oud-ondernemer en koos destijds ook uit praktische overwegingen voor fit20: “Je traint kort, de studio ligt handig in het centrum, je traint in alle rust en hebt privacy, omdat je met maximaal twee personen per sessie en onder persoonlijke begeleiding werkt. En, ook handig, je hoeft je niet om te kleden omdat je niet zweet.”

Positieve aandacht

Een jaar later kwam er echter de diagnose Parkinson overheen. “Waarschijnlijk is dat getriggerd doordat ik een tijd aan die machine heb gelegen. Toen ging ik dus weer de medische molen in en raakte ik in een depressie”, vertelt Hans. Hij meldde zich opnieuw bij fit20, waar hij al snel weer in de ‘goede stand’ werd gezet door personal trainer Aakash Kapoor en diens Djonsi Kakar, sinds maart eigenaren van de studio aan het Achterom en de zeer ervaren personal trainer Roy de Bruin. Zij werkten niet alleen een passend trainingsschema voor Hans uit, met hulp van de expertise van fysiotherapeuten vanuit de fit20-franchiseorganisatie, misschien nog wel belangrijker was dat ze hem met veel positieve aandacht en optimisme ook mentaal weer op de rit kregen.

Twintig minuten per week

Een op maat gemaakt trainingsschema (van slechts 20 minuten per week), een unieke trainingsmethode met sensoren én zeer persoonlijke begeleiding: dat is het ‘geheim’ van de fit20-formule. Voor Hans is nu vooral het doel om niet achteruit te gaan. “Parkinson is een progressieve ziekte. Ik ben ervan overtuigd dat deze training een afremmend effect heeft. Sinds kort boks ik er zelfs twee keer per week bij. Ik ben echt heel gelukkig met wat de fit20-training en de begeleiding van Aakash en zijn team voor mij doen. Ze weten precies wat ik aankan en weten me uit te dagen om steeds een tandje bij te zetten. Ze hebben me er echt weer bovenop gekregen.”

Info: Achterom 13 – 3311 KA Dordrecht 06-13364197 of 078-8700219

fit20dordrecht.nl

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur

 

Op de foto: Personal trainers Aakash Kapoor en Djonsi Kakar van fit20 Dordrecht en Hans Nyborn, die veel baat heeft bij de speciale trainingsformule.