ZWIJNDRECHT – De voormalige aula van het uitvaartcentrum aan de Munnikensteeg in Zwijndrecht, gebouwd in de jaren ’90, is grondig verbouwd en compleet verduurzaamd. Daarnaast is er een crematorium gekomen. Komende zaterdag vindt de officiële opening van Crematorium en uitvaartcentrum Minnendael plaats.

Met de komst van het crematorium zijn binnen de gemeentegrenzen alle faciliteiten op het gebied van afscheid nemen en rouwverwerking te vinden. Cathy van Meer, coördinator van drie begraafplaatsen van gemeente Zwijndrecht: “In de hele Drechtsteden was slechts één crematorium te vinden. Dit terwijl het aantal crematies ten opzichte van begrafenissen de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is. Vanuit de gemeente bestond al langer de wens om de faciliteiten en capaciteit op het gebied van afscheid nemen uit te breiden. Na diverse gesprekken met inwoners kwam naar voren dat er ook onder de inwoners een duidelijke wens voor een lokaal crematorium bestond. Na een aanbestedingstraject is Minnendael een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Zwijndrecht en Klink Uitvaart geworden. Een samenwerking waar we zeer tevreden over zijn.”

Emissieloos

Duidelijk doel van de verbouwing: een uitvaartlocatie realiseren die zo energieneutraal mogelijk opereert. Aangedreven door zonnepanelen functioneert de locatie vrijwel emissieloos. Op het terrein is veel aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. De gebouwen hebben een uitnodigende uitstraling die passen bij het landschap en de omgeving. De bouw heeft plaatsgevonden met respect voor de buurt en het plaatselijke ecosysteem.

Bijzondere rituelen
Minnendael focust zich op kwalitatieve dienstverlening. Tijdens de bouw is goed nagedacht over de wensen van nabestaanden en de moderne architectuur en faciliteiten bieden bijzondere mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid. Met ruimte voor ieders geloof en rituelen. Zo is er bewust voor gekozen om het crematiegebouw los van de aula te plaatsen. Na de uitvaartplechtigheid gezamenlijk naar het graf lopen wordt door veel mensen als een waardevol ritueel ervaren. Door deze loop ook naar het crematiegebouw mogelijk te maken, kunnen nabestaanden zo lang mogelijk bij een dierbare overledene zijn. Zo kan dit waardevolle ritueel ook toegevoegd worden aan een crematie.

24-uurs kamers

In het crematiegebouw bevinden zich twee 24-uurs kamers. Naast het crematorium is de locatie ook een uitvaartcentrum en geschikt voor het houden van condoleances. Alle ruimtes zijn zowel voor grote als kleine groepen te gebruiken. Ook beschikt de locatie over hoogwaardige multimedia-mogelijkheden en biedt een breed assortiment aan eigentijdse cateringopties.