Actueel

reageer als eerstzo 4 feb 2018

VIDEO: Aanleg museumtuin nu echt van start

DORDRECHT – ‘Aanleg tuin De Holland kan van start’, kopte Dordt Centraal begin vorig jaar al. Door wat noodzakelijke wijzigingen in het ontwerp van de bekende landschapsarchitect Steven Delva vond die daadwerkelijk start pas deze week plaats. In april heeft het prachtig gerestaureerde gebouw aan de Burgemeester de Raadtsingel, sinds 2015 het onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum, dan toch echt een bijpassende tuin. (Foto en video: Thymen Stolk)

In het ontwerp voor de tuin van De Holland komt aan beide kanten van het gebouw over een lengte van dertig meter een terras. Aan de ene kant voor het museumcafé, aan de andere kant voor diverse (educatieve) activiteiten. Verder komen er gegroepeerd bomen te staan van een type waar je doorheen kunt kijken. Het idee daarachter is dat het gebouw goed zichtbaar moet blijven. Richting de achterkant van het pand komen steeds meer bomen te staan, zodat het kantoorpand erachter wordt afgeschermd.

Het hele jaar aantrekkelijk

In het oorspronkelijke plan van Delva zou er in een plaats van de muur langs de Krispijntunnel een monumentale zitrand komen. De muur die er nu staat, is een keermuur voor de tunnel. De zitrand zou daarom onderheid moeten worden. Het bleek niet mogelijk om daar het geld voor bij elkaar te krijgen. In plaats daarvan is er nu voor gekozen om rond het hele terrein een circa één meter hoge beukenhaag te planten. Verder komt er in de tuin een beetje gras, maar er komen vooral veel vaste planten. “Die zijn zo uitgekozen dat de tuin er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet”, zegt Petra Reijnhoudt van het Onderwijsmuseum. “Er staat telkens iets in bloei.”

Eind maart

Het museum draagt zelf een deel bij aan de aanleg van de tuin. Door zuinig verbouwen is er geld overgebleven voor de tuin. Ook de gemeente Dordrecht betaalt mee, onder meer ook voor een mooie belichting van het gebouw. Nu de hoveniers aan het werk zijn gegaan is de tuin ook snel klaar, is de planning. De verwachting is dat de prachtige Holland eind maart ook een prachtige tuin heeft.

Geef een reactie