DORDRECHT – En nu op naar goud! Het is het streven van werkgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) Binnenstad Dordrecht, waarin ondernemers, politie, handhaving, brandweer en gemeente vertegenwoordigd zijn. Veelal werken zij achter de schermen aan een schoon, heel, veilig en óók gezellig stukje Binnenstad. De nauwe samenwerking en daaruit voortvloeiende resultaten verdienen een derde ster, zo werd onlangs beoordeeld door het Kiwa (certificerings- en inspectie organisatie). En dat is best bijzonder, vertelt voorzitter van de werkgroep, Sylvia Landa.
Wanneer is de werkgroep opgericht?
“De werkgroep bestaat sinds 2013, zo’n zeven jaar dus. Een directe aanleiding voor de oprichting was er niet. Het bestaande contact tussen alle partijen werd verstevigd, waardoor een nauwe samenwerking ontstond.”
Wat houdt deze precies in?
“We komen in ieder geval eens in de zes weken samen. Dan worden lopende of nieuwe zaken besproken. Door de werkgroep zijn de lijnen tussen alle partijen kort, waardoor ‘de dingen’ heel snel opgepakt kunnen worden. Denk aan zaken als overlast, afval op straat, niet werkende straatverlichting, enzovoorts. Je weet precies wie je moet bellen om het op te lossen. Veel van wat we doen is voor de mensen niet zichtbaar, het is achter de schermenwerk. Een paar zichtbare voorbeelden zijn de peukenpaal, die uit onze koker komt, en de Waste Shark waarbij we het Circellab hebben ondersteund om de komst van de Waste Shark mogelijk te maken. Die wordt overigens regelmaat ingezet en de peukenpalen hebben ook een positieve uitwerking. Het kan zeker verder uitgerold worden.”
De werkgroep heeft zelf een beoordeling voor een derde ster aangevraagd?
”Ja. Na het verkrijgen van een tweede ster, in 2017, heeft de werkgroep zicht verdiept. We hebben bijvoorbeeld binnen de werkgroep nu verschillende subgroepen die op hun beurt weer de samenwerking aangaan met andere partijen in Dordrecht. De subgroep schoon bijvoorbeeld die weer samenwerkt met onder andere Duurzaamheidscentrum Weizigt. Deze verdieping ervaren we zelf als heel positief, en is ook als zodanig beoordeeld.”
Hoe gaat dat in zijn werk?
“Medewerkers van het Kiwa zijn in januari een middag komen kijken. Ze hebben een ronde in de Binnenstad gemaakt en de werkgroep kreeg een ‘mondelinge overhoring’. Best spannend ja. Aan de hand van een checklist, die per ster natuurlijk steeds strenger wordt, is bekeken of de acties en de samenwerking van de werkgroep voldoen aan een derde ster. Daar kwam een positief oordeel uit! En daar zijn we uiteraard trots op!”
En wat staat er nu op de planning?
“We gaan ons nu eerst richten op Dordt Schoon dat in maart plaatsvindt. Daarna pakken we ons wensenlijstje erbij. Om over twee jaar voor een vierde ster te kunnen gaan, moeten we aan nog strengere criteria voldoen. Het is dus zeker zaak om de huidige samenwerking, die heel prettig verloopt, te behouden. Na een vierde ster volgt overigens nog een vijfde en dan de gouden waar we zeker voor willen gaan!”