DORDRECHT – Burgemeester Wouter Kolff reikte vrijdagavond de Koninklijke onderscheiding behorend bij een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Arie de Vries. De interventiecardioloog van het Albert Schweitzer Ziekenhuis was de drijvende kracht achter de komst van het 24-uurs hartdottercentrum voor de regio Drechtsteden/Gorinchem. (Foto en video: Stolk Fotografie)
De rijksoverheid wilde dergelijke voorzieningen aanvankelijk niet in de regio’s hebben, maar in grote landelijke centra. De Vries had sinds 1992 een toekomstvisie. Hij was ervan overtuigd dat het dotteren van de kransslagaders als aanvulling op de katheterisatie voor een groot deel de veel zwaardere bypassoperatie zou gaan verdringen. Deze, destijds relatief nieuwe levensreddende behandeling, zou tevens in regionale ziekenhuizen beschikbaar moeten komen, niet alleen in de academische ziekenhuizen, zoals toen gebruikelijk was. De Vries zette zich onvermoeibaar in voor een eigen dotter-voorziening voor het ASZ Dordrecht.
Dottercentrum
In 2008 kreeg het ASZ Dordrecht de vergunning en was het één van de eerste ‘off-site’ dottercentra, waarbij de heer De Vries tot in detail bij betrokken was. Hier gaf de heer De Vries ook de jonge, inmiddels opgeleide specialisten de kans om een belangrijke rol te spelen. In 2010 was het dottercentrum ASZ Dordrecht al een 24-uurs centrum waardoor vele duizenden patiënten uit de regio, van wie het leven direct werd bedreigd door een hartinfarct, dichtbij huis geholpen konden worden. Om het tekort aan interventie-cardiologen, dat nodig was om het centrum 24/7 draaiende te houden, heeft de heer De Vries meerdere jaren extra diensten op zich genomen zodat de meerwaarde van het concept kon worden aangetoond. Inmiddels zijn er dertig ziekenhuizen waar 24/7 acute dotterbehandelingen kunnen plaatsvinden.
Pensioen
“Dankzij uw onvermoeibare inzet kunnen inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid met een hartinfarct 24 uur per dag terecht in een dottercentrum in hun nabijheid”, zei burgemeester Kolff, die De Vries met het lintje verraste tijdens een afscheidsdiner met collega-cardiologen, in aanwezigheid van zijn gezin. De cardioloog is sinds de jaarwisseling met pensioen. Momenteel zet hij zich in voor het ‘TAVI’ (implanteerbare aortakleppen) in het ASZ Dordrecht. Omdat hij dit, vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd, niet meer zelf kan opzetten, bouwt hij gestaag aan het in positie brengen van anderen die dit kunnen gaan doen en/of leren. Hierbij schept hij ook weer kansen en mogelijkheden voor de jongere generatie.