DORDRECHT – Hoe bereikbaar zijn winkels voor mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten. Kom je er gemakkelijk binnen? Is er voldoende ruimte? Kom je bij het pinapparaat? Leden van de werkgroep Dordt Inclusief namen de proef op de som en testten verschillende winkels. Hierbij stuitten zij op verschillende blokkades, maar goed nieuws was er ook: ‘gelukkig zijn er ook winkels waar je met je rolstoel/ scootmobiel zo in kunt rijden, je kunt overal bij en pinnen is geen enkel probleem. Deze winkels verdienen een Pluim! We hebben er twee uitgekozen. Winkelcentrum Sterrenburg en Game Mania.’ Wethouder Chris van Benschop reikte vrijdag de pluimen uit.

De (meeste) winkels in het winkelcentrum hebben er alles aan gedaan om hun winkel toegankelijk te maken, aldus de werkgroep. ‘De voorzitter van het winkelcentrum staat open voor feedback vanuit de werkgroep als het gaat om toegankelijkheid. Zelfs tijdens de verbouwing wordt zoveel mogelijk met de doorgang rekening gehouden.’ En over Game Mania: ‘de winkel zit in een historisch pand, maar met je rolstoel/scootmobiel kun je er makkelijk naar binnen (in tegenstelling tot andere winkels in historische panden). Naast de twee pluimen wil de werkgroep een aanmoedigingsprijs uitreiken aan mevrouw Visser. Ze werkt bij de toiletten bij de Hema en straalt inclusiviteit uit. Ze wil zich inzetten voor een goede toiletvoorzieningen in de binnenstad. Sinds V&D weg is, zijn er weinig toegankelijke toiletten (die ook goed schoongehouden worden).’

De werkgroep heeft zeker niet alle winkels getest. Het is geen representatief onderzoek. De uitreiking van de Pluimen is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van de winkels. Volgend jaar gaat de werkgroep Dordt Inclusief de toegankelijkheid van de cafés en restaurants toetsen. Dordt Inclusief is een werkgroep van de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht.