Actueel

reageer als eerstma 15 okt 2018

VIDEO: Heeren van de Vis loopt voorop met viswijzer

DORDRECHT – Ook op de Dordtse weekmarkt kunnen visliefhebbers sinds afgelopen weekend gemakkelijker kiezen voor verantwoord gevangen of gekweekte vis. Als eerste ambulante vishandel van Nederland heeft Heeren van de Vis samen met Good Fish Foundation een viswijzer voor de klant ontwikkeld. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

Sinds zaterdag krijgen klanten bij de kraam in Dordrecht gedetailleerde informatie over de herkomst en productiemethodes van het hele visassortiment. Met het Goede Vis-logo wordt aangegeven wat de goede keuzes binnen het assortiment zijn. Vanuit de klant was er steeds meer vragen naar deze ‘visvariant’ van het Beter Leven-keurmerk bij vlees. Veel visbestanden zijn ernstig overbevist of de visserij is een grote bedreiging voor zeedieren en hun leefomgeving. Een vissoort kan in het ene gebied overbevist zijn en in het andere gebied goed beheerd worden. Viskweek lijkt hét antwoord op overbevissing, maar gekweekte vis is lang niet altijd duurzamer dan wilde vis. Ook de kweek van vis veroorzaakt soms ernstige milieuproblemen. De vijswijzer maakt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Bij de introductie van de viswijzer op de weekmarkt op het Statenplein was zaterdag duurzaamheidswethouder Rik van der Linden aanwezig bij de viskraam. Ook de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Good Fish Foundation waren vertegenwoordigd. Er waren ´vis-activiteiten’ voor kinderen te doen, klanten kregen gratis bakjes met bijvangst geserveerd en werden natuurlijk uitgebreid geïnformeerd over vis en milieu.

 

 

Geef een reactie