DORDRECHT – Niek Hendrix heeft de kunstprijs De Scheffer 2022 gewonnen. Dat is zondag bekendgemaakt in het Dordrechts Museum. De Scheffer stimuleert talentvolle beeldend kunstenaars tot en met 35 jaar, die een accent leggen op de schilderkunst. (Foto’s en video: Stolk Fotografie)

Hendrix overtuigde de jury door de spectaculaire en betekenisvolle kleurenrijkdom in een schilderij vol vogels van allerlei pluimage, een doek waarmee hij ‘uit de lijst treedt. Hij bouwde een ruimtelijke installatie als uiterst verfijnd reclamebord voor de kunstgeschiedenis, de actuele kunst en onze wereld vol kleurnuances’.

De Scheffer wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Vereniging Dordrechts Museum en bestaat uit een aankoop van een werk en een tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Eerdere winnaars zijn Susanna Inglada (2019), Raquel van Haver (2017) en Joost Krijnen (2015).

Dit jaar werden Afra Eisma, Niek Hendrix en Sam Hersbach genomineerd. Zij hebben alle drie nieuw werk gemaakt voor de tentoonstelling. Daarmee biedt De Scheffer in 2022 voor het eerst een driedubbel podium aan de schilderkunst.

De jury bestond uit Wilma Sütö (conservator Dordrechts Museum), Paul van Eerden (kunstenaar), Susanna Inglada (winnaar 2019) en Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem), met als voorzitter Neeltje Mooij (Vereniging Dordrechts Museum).

Vanaf deze week is werk van winnaar Niek Hendrix en genomineerden Afra Eisma en Sam Hersbach te bewonderen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling loopt tot en met 16 oktober 2022. Iedereen kan stemmen: tegen het eind van de tentoonstelling wordt ook de publieksfavoriet bekendgemaakt.