Actueel

reageer als eerstza 20 jul 2019

VIDEO: Voor iedereen een zwemdiploma

DORDRECHT – Een groep van zestig statushouders krijgt in de zomervakantie maar liefst drie keer in de week zwemles op de Sportboulevard. Het doel: na de vakantie afzwemmen voor het zwemdiploma-A. Vijf statushouders behaalden dit diploma begin deze maand, na slechts zeven zwemlessen. De groep startte in mei met de lessen die bij een bijzonder project horen: ZwemSOS, samen op survival. Het project is zo geslaagd dat inmiddels alles is geregeld om het door te laten lopen. Op maandag 22 juli duiken de leerlingen het bad weer in op weg naar het zwemdiploma A. (Foto en video: Thymen Stolk)

“Het is een waardevol en dankbaar project. De mensen vinden het niet alleen heel erg leuk om te doen, maar het is natuurlijk ook ontzettend belangrijk! We vonden het daarom jammer om te stoppen, helemaal na zo’n ongelooflijk resultaat, in slechts twee maanden tijd. Alle deelnemers hebben het SOS-zwemcertificaat in ontvangst mogen nemen en een week daarna kregen vijf statushouders hun zwemdiploma A”, vertelt Sandra van Lohuizen van de Dordtse Reddingsbrigade én oprichtster van stichting AquActief, een samenwerkingsverband van de waterverenigingen in Dordrecht dat als doel heeft dat alle Dordtenaren kunnen én blijven zwemmen. Zwemlessen verzorgen voor, onder meer, statushouders sluit mooi aan bij deze doelstelling.

Boven verwachting   

De statushouders kregen les van een groep lifesavers in opleiding in het kader van hun Maatschappelijke Diensttijd van de Reddingsbrigade Nederland. Dit is één van de organisaties die van het Rijk een subsidie toegewezen kreeg om een pilot, een zogenaamde proeftuin, te starten voor de Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren die de overheid over een aantal jaar wil invoeren. De Dordtse Reddingsbrigade is een van de actiefste deelnemers in deze pilot van Reddingsbrigade Nederland. De succesvolle activiteiten in Dordrecht leidden tot contacten met vele partijen, die de brigade voorheen niet kende. Een daarvan is Jongerenwerk R-Newt, die ook subsidie ontving voor hun proeftuin ‘Kiss The Future’. Juist de combinatie van deze twee proeftuinen, blijkt heel succesvol. Zo zijn de resultaten van ZwemSOS boven verwachting. “De eerste zwemles waren er al 35 deelnemers. Dit aantal liep al snel op naar de 65 waarvan een aantal statushouders al goed kon zwemmen.”

Veel aanvragen

De animo voor het project is nog steeds groeiende. Momenteel liggen er aanvragen van veertig statushouders. “Ook zijn er veel kinderen van statushouders die graag zwemles willen. Het effect dat dit project heeft gehad, heeft ons aangenaam verrast en maakt ons enthousiast om verder te gaan. Ook de andere verenigingen binnen AquActief willen hier graag aan bij dragen. Het ZwemSOS is een goede manier om iedereen in Dordrecht die niet kan zwemmen, een vliegende start te geven voor het zwem-ABC bij een van de aanbieders in Dordrecht. Ook wil AquActief kinderen na het diplomazwemmen aan het zwemmen houden. Leren zwemmen en blijven zwemmen!”

Meer informatie over het project is te vinden op www.aquactief.nl.

 

 

 

 

 

Geef een reactie