DORDRECHT – Vrijwilligers zijn onmisbaar. De gemeente zet ze daarom graag in het zonnetje. Wethouder Peter Heijkoop reikte vrijdag in Kinepolis de Dordtse Vrijwilligersprijs 2018 uit. De Dordtse Reddingsbrigade ging met de eerste prijs (2000 euro) aan de haal, de tweede prijs (1000 euro) werd gewonnen door Sportclub Redo en de derde prijs (500 euro) ging naar De Zolderkamer. Naast de drie winnaars waren ook Speelotheek Pip & Zo en Speeltuinvereniging Stadspolders genomineerd. Zij kregen een eervolle vermelding en een kleine attentie tijdens de prijsuitreiking.

De Dordtse Reddingsbrigade (1e prijs)
Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Dat is nog altijd het doel van de Dordtse Reddingsbrigade, opgericht op 26 juni 1956. Wat de Reddingsbrigade bijzonder maakt, is dat zij zich de afgelopen jaren hebben doorontwikkeld tot een zeer professionele en volwassen organisatie met een indrukwekkend aantal vrijwilligers (120). De vrijwilligers van de reddingsbrigade ondersteunen veel initiatieven en evenementen in onze stad. Daarnaast doet deze organisatie mee aan de maatschappelijke dienstplicht en biedt jongeren de kans nuttig aan de slag te gaan. Deze actieve en grote groep vrijwilligers is een mooi voorbeeld van de kracht van een maatschappij die voor elkaar zorgt.

Sportclub Redo (2e prijs)
Sportclub Redo geeft mensen met een verstandelijke beperking uit de regio Drechtsteden de mogelijkheid om op hun eigen niveau te sporten. Sportclub Redo bestaat in 2018 alweer 38 jaar. Bijzonder aan deze sportclub is de combinatie van sociale en sportactiviteiten van deze vereniging. De organisatie dient een groot maatschappelijk belang en werkt met 40 vrijwilligers waardoor deelnemers begeleiding op maat ontvangen. De vereniging is vernieuwend en heeft aandacht, waardering en opleidingsmogelijkheden voor hun vrijwilligers.

De Zolderkamer (3e prijs)
De Zolderkamer is een nieuwkomer en opgestart door een vrijwilliger die voor haar kinderen op zoek was naar een betaalbare verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken helpt kinderen die snel overprikkeld zijn om beter te slapen. Toen zij zo’n deken nergens kon vinden, is ze deze zelf gaan maken. Om aan de grote vraag naar dit soort dekens en kussens te voldoen, maakt zij deze nu samen met vrijwilligers van Yulius (mensen met een beperking) maken. De dekens en kussens verkopen ze voor een zo laag mogelijke prijs. De manier waarop deze organisatie de samenwerking zoekt met andere initiatieven en tegelijkertijd zingeving biedt aan de vrijwilligers is een prachtig voorbeeld van samenwerking.