DORDRECHT – Kees de Zeeuw (58) weet het zeker: “We gaan winnen!” Kees woont al 32 jaar in Hof de Vriendschap en keek hier al heel wat EK’s en WK’s met de buren. “De mooiste toernooien die ik meegemaakt heb waren in 1988 en 1974; toen woonden we hier nog niet. Maar alle toernooien daarna was het toch een geweldig feest hier in het Hof.” (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

Volgens Kees blijven de oranje slingers en vlaggen in Hof de Vriendschap, waar zo’n 52 huizen staan, altijd hangen tot het hele toernooi is afgelopen. “Of het Nederlandse elftal nu wint of niet. Maar dit jaar ben ik 100 procent zeker dat we de finale gaan halen.” Behalve de slingers hangen in het hof, dat een zijstraatje van de Toulonselaan is, de vlaggen van alle Europese landen. Dat is een klusje dat Kees samen met drie andere mannen in de straat verzorgt. “We vragen aan alle bewoners een kleine bijdrage om de vlaggen die vervangen moeten worden te kunnen aanschaffen. Alle bewoners, dat zijn er zo’n 100, doen mee aan het voetbalfeestje. Het geeft zo’n enorme saamhorigheid. Ook de mensen die er pas zijn komen wonen doen mee en zo leren we elkaar snel kennen.”

 

Partytent en BBQ

“Op de dagen van de wedstrijden die Nederland speelt wordt er een partytent opgebouwd en naderhand gelijk weer afgebroken. Iedereen neemt zijn eigen tuinstoelen mee en ook eten en drinken. Annet en Lotte verzorgen een stuk catering met barbecue. Vlak voor we beginnen komt wijkagent Joost altijd even checken of alles in orde is. Buurman Ed is onze Chef de Mission. Hij zorgt dat het voor, tijdens en na de wedstrijd allemaal netjes verloopt. Het geluid gaat niet te hard en we drinken met mate. Er wonen nu nog maar een handvol kinderen onder de twaalf jaar in ons hofje. Net als onze kinderen hebben de meesten bewoners inmiddels kinderen die niet meer thuis wonen. Toch komen velen van hen hier ook gezellig meekijken.”

 

Horeca

Ook in andere buurten van Dordrecht genieten bewoners met elkaar van het EK en de wedstrijden van het Nederlands Elftal. In de Zeehavenbuurt, Krispijn, de Noordflank, Stadspolders en tal van andere buurtjes zijn huizen en straten versierd. Wie niet in zo’n gezellige buurt woont met voetballiefhebbers, kan uiteraard altijd terecht in diverse horecagelegenheden in de stad. Zoals bij Sebes, Merz en Groothoofd.

 

Lees er morgen meer over in Dordt Centraal. Daarin vind je ook een overzichtelijk speelschema van het EK!