DORDRECHT – Dordrecht Marketing en Partners organiseert op zaterdag 9 en zondag 10 september, samen met pandeigenaren en Vakteam Erfgoed de Open Monumentendagen. Het landelijke thema is dit jaar: Levend Erfgoed. In totaal 75 monumenten zetten de deuren open voor publiek. Een uitgelezen kans om een kijkje te nemen op bijzondere plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Ook zijn er veel extra activiteiten, zoals muzikale optredens, wandelingen en rondvaarten. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Speciaal voor het thema zijn er drie wandelingen samengesteld. Een korte wandeling langs het levende erfgoed van de stad door historicus Jaap Bouman. Of wandel langs monumentale bomen met de Bomenridders. Speciaal voor gezinnen is er een kinderspeurtocht. Een spannende jacht door de oude binnenstad, waarbij je op zoek gaat naar ‘levende deuren’. Deze miniatuurdeuren zijn gebaseerd op een monument en verspreid door de binnenstad. Weet jij ze allemaal te vinden? De wandelingen zijn gratis verkrijgbaar en te downloaden via www.monumentenindordrecht.nl. Nog uitvoeriger geïnformeerd worden over de historie van Dordrecht en haar monumentale panden? Op zaterdag en zondag starten bij VVV Dordrecht gratis rondleidingen. Een gids neemt je anderhalf uur lang mee langs al het moois dat Dordrecht te bieden heeft. Reserveren kan op de dag zelf.

Activiteiten

Op zaterdag en zondag zijn er ook diverse bijzondere activiteiten. Maak een rondvaart op de Pieter Boele of vaar mee met Si Barone in een klassieke Italiaanse boot langs de historische hoogtepunten van de stad. Het Biesboschcentrum Dordrecht biedt op zaterdag en zondag de kans om met een open fluisterboot door de kreken van de Biesbosch te varen. Onder begeleiding van een ervaren griendwerker kun je daarna een wandeling maken over het Griendmuseumpad. Voor de liefhebbers van erfgoed neemt Vakteam Erfgoed je zaterdag mee op verkenning langs het moderne, toekomstige erfgoed van de stad. Ontdek Dordrecht nodigt je op zondag uit voor de interactieve stadswandeling ‘Verborgen Parels’, langs de mooiste verhalen en verborgen plekjes van de binnenstad. Op initiatief van Stichting Brugwachtershuisjes is er op beide dagen een rondleiding langs monumentale en nieuwere bruggen, waarbij wordt verteld over de herbestemde brugwachtershuisjes. Voor een feestje kun je op zaterdag het Voorstraat Noord Festival bezoeken, waar je kunt genieten van straatkunst, workshops, kinderactiviteiten en livemuziek op diverse podia.

Muzikale Monumenten

Zaterdag- en zondagmiddag staan in het teken van Muzikale Monumenten. Tussen 13.00 en 17.00 uur geniet je in de buitenlucht van muziek bij het Stadhuis, in de tuin van het Dordrechts Museum, Hof van Nederland, Distilleerderij Rutte, Rebel Rebel en Wijnhuis 88. Geniet van Bach Festival Dordrecht met Kaat Schraepen en Bram van Sambeek, The Groovy Gents, Boris Oud & Jun Hyung An, Teus Nobel Acoustic Trio, Secret Society, Anna Serierse & Gijs Idema, Nathan Hol & Leen de Keijzer en The Waltons. Ook is het op zaterdag weer Nationale Orgeldag, bij de Grote Kerk, Augustijnenkerk en Wilhelminakerk.

Dordrecht5D

Digitaal ontdekken wat Dordrecht te bieden heeft kan door thuis of op locatie de app ‘Dordrecht5D’ te downloaden. Hiermee ontdek je de stad via je telefoon of tablet. Met wandelingen, filmpjes en luisterverhalen word je meegenomen in de historische achtergrond van Dordtse monumenten. Beluister de verhalen waar en wanneer je wilt. Ook kun je 360 graden rondkijken in het Dordrecht van de 17e eeuw.

Levend Erfgoed
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten, vandaar het thema van dit jaar. Levend Erfgoed is nauw verbonden met monumenten. Denk aan culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die zich in monumenten afspelen, zoals de molenambacht in Kyck over den Dyck.

Monumentenstad

Dordrecht telt meer dan 1.000 monumenten, waarvan 75 hun deuren openen. Dit evenement biedt de perfecte gelegenheid om Dordrecht te verkennen en aan een breed publiek te tonen. Vorig  jaar mocht Dordrecht 37.500 bezoekers verwelkomen, waarmee het opnieuw behoorde tot de best bezochte steden tijdens dit weekend. Bij VVV Dordrecht, Grote Kerk, Augustijnenkerk en het Stadhuis zijn het programma, de wandelingen en de kinderspeurtocht gratis verkrijgbaar of download ze via www.monumentenindordrecht.nl.