DORDRECHT – Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions voor de zevende keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 3 juni van 11.00 tot 16.00 uur vindt een voorronde plaats in het Hof in Dordrecht tijdens het Fietsfestival van de Fietsersbond.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er is een muzikant die de race al improviserend muzikaal begeleid.

Geen haast

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaam-fietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten. Vanaf juni strijden fietsers behalve in Dordrecht ook in Heerlen, Heinkenszand, Westkapelle, Haarlem, Rotterdam, Amersfoort en Amstelveen tegen elkaar. De finalelocatie is nog niet bekend, maar deze gaat plaatsvinden in oktober.

Pak melk 

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert. König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse contests in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking.

Meedoen

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud, wel op onze fietsen’’, zegt Paulien Willems van de organisatie. ’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. De deelnemers aan het kampioenschap worden dit jaar voor het eerst verdeeld in drie categorieën: Kids (<12 jaar), Volwassenen (13-55) en Doortrappers (55+). Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers per categorie door naar de finale. We hopen dit jaar meer dames en doortrappers te zien.’’ De winnaars krijgen een mooie prijs.