Het was me het weekje wel weer. Soms vragen mensen me wel eens of het moeilijk is om wekelijks ‘iets te verzinnen’ om u op deze plek mee lastig te vallen, maar het fijne is dat de onderwerpen voor columnisten ‘gewoon’ aangedragen worden. Deze week zelfs zoveel dat ik amper kon kiezen. Waar maak je je druk om? Of eigenlijk, waar maak ik me druk om? Dat zou bijvoorbeeld kunnen over het nieuwe kabinet, dat op 2 juli toch echt met de koning op het bordes staat. Ze zijn nog niet begonnen, maar de vraag is nu al hoelang dit kabinet er zal zitten…

 

Zoals u weet heb ik niets met politieke partijen, ik focus mij altijd op de mensen; doen ze hun werk naar eer en geweten, dan heeft het mijn zegen. Maar bij enkele nieuwelingen heb ik toch zo m’n bedenkingen. Ik bespaar u de voorbeelden, waar het halve land zich druk over maakte. Maar goed, de kiezers wilden de PVV en de BBB en krijgen die dus ook. Ik geef dit kabinet hooguit een jaar. Of er in dat jaar ook maar iets bereikt is wat die partijen hun kiezers beloofd hebben, waag ik ook te betwijfelen, maar dat valt meer partijen euvel te duiden.

 

Lokaal kan je je druk maken over de vertragingen – en oplopende kosten – van het Dordthuis, u weet wel, dat nieuwe Stadskantoor waar ook de bieb, de soos en de Dordt-promotieclub een plekkie krijgen. Bouwen doe je doorgaans op grond en voordat je begint kijk je daar even goed naar. Naar die grond dus. Maar nee hoor. Je begint gewoon. Eerst was er een idioot verhaal over blauwzuurgas en nu blijkt er sprake van meer verontreiniging, blijkt de ondergrond zo zwak dat meer heipalen nodig waren en bleken kabels en leidingen ergens anders te liggen dan op de tekeningen. Wat een broddelwerk.

 

Me druk maken over volslagen idiote wegpiraten en figuren die op motoren, scooters en brommers de binnenstad terroriseren doe ik al jaren. Ik opperde hier ooit spijkerbanden uit te rollen (geintje hoor), maar lokale politici, Oom Agent en de veelgeprezen stadswachten zijn drukker met parkeren. Gelukkig is er nog de belangrijkste bijzaak in het leven, die alles relativeert. Voetbal dus. Waarin we ons een beetje druk maken over spel en prestaties van Oranje, maar vooral over een haarband van een matige voetballer. Het gaat best goed met ons land.

 

Thijs