DORDRECHT – Soms kan een goed gesprek een enorm verschil maken. Iemand die even echt naar je luistert. Die de tijd neemt om zich te verdiepen in jouw verhaal. Die doorvraagt en je perspectieven laat zien waar je mee verder kunt. De vrijwilligers van ‘In gesprek’, een samenwerkingsverband van het Humanistisch Verbond en Humanitas Drechtsteden, zijn daarvoor beschikbaar en getraind. (Foto: Stolk Fotografie)

‘In gesprek’ bestond eerder al een tijdje onder een andere naam, vertelt Rob Vliegenthart van Humanitas Drechtsteden. “Een goed gesprek, heette het toen. In de coronatijd kwam dat stil te liggen en daarna is het niet meer opgestart. We pakken dat met ‘In gesprek’ weer op. Omdat we merkten dat er wel vraag is naar dit soort ondersteuning. Mensen met allerlei achtergronden en verhalen die net even dat steuntje in de rug nodig hebben in de vorm van een aantal gesprekken, iemand om je verhaal kwijt te kunnen.

Netwerk

De structuur voor ‘In gesprek’ staat inmiddels, er zijn vrijwilligers getraind en de eerste deelnemers hebben zich aangemeld. Vliegenthart: “Die zijn van uiteenlopende leeftijd en met verschillende verhalen. Mensen die door een pittige scheiding gaan of het even allemaal niet zo makkelijk meer aan kunnen. Mensen die niet kunnen terugvallen op een goed netwerk of die familie en vrienden niet willen belasten met hun strubbelingen. Alles dendert maar door om je heen. Onze vrijwilligers nemen de tijd om te luisteren naar je verhaal, ze hebben inlevingsvermogen.

Intake

‘In gesprek’ is nog niet eens officieel gestart, maar nu al zijn er enkele koppelingen gemaakt tussen vrijwilligers en deelnemers, vervolgt Vliegenthart. “Deelnemers kunnen zichzelf aanmelden, maar komen ook bij ons via verschillende organisaties, zoals Centrum voor Levensvragen. Onze contactpersonen Hanneke Harder of Jacques Bonewit doen eerst een intake, telefonisch, thuis of op locatie. Daarna kijken ze of ze kunnen koppelen met een vrijwilliger en volgt een eerste ontmoeting, waar ook één van hen bij is. Na de koppeling maken vrijwilliger en deelnemer afspraken. Ze kunnen samen iets gaan doen of gewoon een kop koffie drinken en een gesprek voeren. . En zo op een ontspannen manier in gesprek raken. Het kan zijn dat iemand na één of twee gesprekken al weer zelf verder kan. Soms is de verbinding langer. Onze vrijwilligers zijn getraind om in te kunnen schatten of ze de juiste gesprekspartner zijn. Of dat bijvoorbeeld doorverwijzing naar een zorgprofessional een betere optie is.”

Campagne

De komende tijd wordt ‘In gesprek’ gelanceerd en op allerlei manieren onder de aandacht gebracht: met advertenties, reclameborden en flyers. ‘Zeg het gewoon hardop!’ is de campagneslogan. Deel je verhaal, maak gebruik van het luisterende oor en de steun van de vrijwilligers van Humanitas/Humanistisch Verbond. Vliegenthart: “We gaan nu onze naamsbekendheid vergroten en ons netwerk verder uitbreiden. We weten dat er veel behoefte is aan ‘In gesprek’, maar mensen moeten er wel van weten en soms over een drempel geholpen worden.” Nieuwe vrijwilligers zijn overigens ook altijd welkom, zeker als ‘In gesprek’ echt ‘gaat vliegen’. “Maar ook bij de andere activiteiten van Humanitas”, zegt Vliegenthart. “Bij Thuisadministratie wordt het de laatste tijd bijvoorbeeld ook steeds drukker. Je kunt zelf aangeven hoe vaak je ingezet wilt worden.”

Meer info of aanmelden voor vrijwilligerswerk bij Humanitas via tel. 06-45460545. Met specifieke vragen over of aanmeldingen voor ‘In gesprek’: Hanneke Harder, 06-17456941 en Jacques Bonewit, 06-17613028. Of kijk eerst op www.humanitas.nl/drechtsteden.

 

Op de foto: Rob Vliegenthart voor de thuisbasis van Humanitas Drechtsteden aan de Burgemeester De Raadtsingel 21.