Actueel

reageer als eerstvr 31 jan 2020

Waterbus maakt Staart beter bereikbaar

DORDRECHT – De Waterbus tussen Dordrecht en Sliedrecht stopt sinds gisteren ook op de Staart en wel op de Grevelingenweg, de landtong achter de Tweede Merwedehaven. De waterbus vertrekt ieder uur vanaf de Merwedekade om kwart voor het hele uur en is vijf minuten later bij de Staart. Terug stopt de boot om 19 over het hele uur op de Staart en is tien minuten later op de Merwedekade. Volgens bewoner van de Staart Peter Ebben is de verbinding een beetje een doekje voor het bloeden, nu de sluiting van de Wantijbrug de bereikbaarheid van de Staart zoveel verslechterd heeft. (Foto’s: Thymen Stolk)

Ebben sprak twee weken geleden in deze krant zijn bezorgdheid uit. “Bij een eventuele evacuatie loopt het gehele verkeer onherroepelijk vast en is er van wegkomen geen sprake meer, oftewel bewoners zitten ‘als ratten in de val’”, schetste hij in een bezorgde lezersbrief. Ebben vertelt: “Ik heb op mijn brief een reactie gekregen van de projectmanager van de Staart, Wilma Wubben, Zij schrijft mij dat in de gemeenteraad besloten is een tweede ontsluitingsroute te maken voor de hulpdiensten naar de Staart. Die ontsluiting komt bij de blauwe brug in Stadspolders richting het golfterrein. Naar verwachting zal volgend jaar gestart worden met de aanpassingen van deze bestaande brug. In april zullen bewoners van de Staart hierover ingelicht worden tijdens een informatiebijeenkomst. Dat is volgens Wubben ook het moment waarop wij als bewoners geïnformeerd worden over de veiligheid op de Staart: de bereikbaarheid voor de verschillende hulpdiensten en over veiligheidsrisico’s.”

Ongeschikt bij calamiteit

“Natuurlijk is het fijn dat we nu de mogelijkheid hebben met de waterbus naar de stad te gaan. Echt helpen zal het niet denk ik, want de waterbus heeft niet zoals de bus meerdere haltes tussen de Staart en de Merwekade. De waterbus stopt maar één keer per uur en is niet geschikt voor gebruik door hulpdiensten. Ook bij calamiteiten zal de waterbus niet geschikt zijn voor een eventuele evacuatie”, aldus bewoner Ebben. De Merwedepolder telt volgens de wijkbewoner 3.005 inwoners, waarvan meer dan 30 procent 65+ is. “In totaal vormen zestig bedrijven de buren van deze inwoners, zoals Dupont/Chemours, Coolrec en Peute. Het zou naïef zijn te denken dat er nooit een ongeval plaatsvindt bij één van deze bedrijven waarbij het besluit valt bewoners en werknemers te evacueren. Een dergelijke evacuatie zal via de Baanhoekweg moeten gebeuren. Ik kan mij nog goed de chaos herinneren tijdens een brand bij Coolrec aan de Grevelingenweg op 16 augustus 2017. Voertuigen van de hulpverleners hadden flinke problemen om bij de brand te komen vanwege toegestroomde ramptoeristen.”

Minder auto’s

De gemeente verwacht dat bewoners en medewerkers van de bedrijven op de Staart gebruik zullen maken van de snelle waterbus en hun auto vaker laten staan. “Tijdens de afsluiting van de Wantijbrug helpt elke auto minder op de weg om het verkeer beter door te laten stromen”, is de gedachte van de gemeente.

De nog niet echt representatieve toegangsweg naar de extra halte.

Geef een reactie