Actueel

reageer als eerstzo 19 mei 2019

Wijkorkest Krispijn laat elk kind stralen

DORDRECHT – “Een, twee, drie, vier: ta ta ta ta, ta ta ta ta, ta ta ta ta…” Op viool, dwarsfluit, cello en contrabas beginnen de kinderen op IKC De Fontein deze middag Beethovens Ode aan de Vreugde of wel het Europese volkslied: ‘Alle Menschen werden Brüder’ te spelen. “Het is onwaarschijnlijk hoe snel kinderen ritme en klanken oppakken”, aan het woord is dirigent van het gloednieuwe Wijkorkest Krispijn: Ivo Kouwenhoven. 

Zelf blaast Kouwenhoven op zijn cornet mee, springt van zijn stoel om naast de kinderen mee te spelen en heeft voor elk kind persoonlijke aandacht. Kouwenhoven is een bekende naam in componisten- en dirigentenland. Cultuurcentrum ToBe heeft hem weten te strikken voor het eerste Wijkorkest in Dordrecht. Programmamaker Sjoerd van der Lee: “We willen proberen in heel Dordrecht wijkorkesten op te zetten. Het is voor kinderen namelijk veel fijner om gewoon bij hen in de buurt muziekles te krijgen en niet met hun instrument op de fiets naar de binnenstad te hoeven.”

Leerorkest

“Het Leerorkest Drechtsteden geeft al op verschillende scholen in de stad muziekles. Dat doen ze sinds deze zomer bij De Fontein aan de Matthijs Marisstraat en ook bij de dependance in Wielwijk. De kinderen op de school krijgen iedere week een uur les op het door hen zelf gekozen instrument. Het Leerorkest heeft een groot aantal instrumenten en stelt deze beschikbaar om de oprichting van wijkorkesten mogelijk te maken. We zijn nu op De Fontein begonnen, omdat de kinderen hier al met muziek bezig zijn en hun interesse gewekt is. Inmiddels hebben we een orkest van tien kinderen, maar we hopen op veel meer leerlingen van andere scholen. Je hoeft nog niet een instrument te kunnen bespelen. Je leert het hier vanzelf spelenderwijs.”

De repetities van Hét Wijkorkest Krispijn zijn iedere maandag van 15.15 tot 16.30 uur. Iedereen van 7 tot en met 14 jaar uit de wijk Krispijn is welkom om mee te doen, dus ook als ze op een andere school zitten. Ieder kind kiest zijn/haar eigen instrument en krijgt deze te leen van het Leerorkest Drechtsteden, ze kunnen het instrument meenemen naar huis om daar te oefenen. Voor gezinnen die de maandelijkse bijdrage van 15 euro niet kunnen missen, is het mogelijk bij Stichting Leergeld een tegemoetkoming aan te vragen. Wil je meer weten over Hét Wijkorkest of wil je ook meedoen? Kijk dan op tobe.nl/nieuws, doemeemettoppie.nl of leerorkestdrechtsteden.nl.

Lees verder in Dordt Centraal

 

Geef een reactie