DRECHTSTEDEN – De moderne geschiedenis wordt vooral digitaal vastgelegd: digitale dossiers, foto’s, film, e-mails en websites. Particulieren corresponderen als burger digitaal met instanties. Ook verzendt en ontvangt iedereen documenten zoals facturen, energienota’s, nieuwsbrieven, jaarverslagen en beeldmateriaal overwegend digitaal. Hoe houd je deze stroom aan documenten inzichtelijk?
Het Regionaal Archief Dordrecht heeft daarom een workshop ‘Archief-wijzer’ opgezet die particulieren en verenigingen helpt bij het archiveren en beheren van digitale documenten. In de workshop leren deelnemers hoe houden zij hun alsmaar toenemende stroom aan digitale documenten, foto’s en video’s zodanig opslaan, dat ze die voor langere tijd kunnen bewaren en de informatie die ze nodig hebben ook weer terug kunnen vinden.
Wat kan weg?
Een aantal basisbeginselen voor een goed digitaal archief worden in de workshop behandeld. Deelnemers krijgen tips, voorbeelden en richtlijnen hoe zij een digitaal archief kunnen aanmaken en beheren. Ook krijgen zij hulp bij het bepalen welke digitale documenten en objecten archiefwaarde hebben en wat op een juiste wijze kan worden weggegooid of vernietigd. De Archief-wijzer digitaal archiveren is vooral interessant voor secretarissen/archivarissen van bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen en voor particulieren die een eigen digitaal (familie)archief vormen.
Aanmelden
Natuurlijk is iedereen met belangstelling voor dit thema ook van harte welkom. De workshop is gratis te bezoeken, maar er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vooraf aanmelden kan via www.regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten voor de bijeenkomsten op zaterdag 1 september, 6 oktober, 3 november en 1 december. De workshop begint steeds om 14.00 uur en duurt een uur en wordt gegeven in de studiezaal op het Hof 6.