DORDRECHT – “Ik heb geleerd dat je ’s avonds niet over straat moet gaan; de avonden zijn gevaarlijk. In Nederland zag ik dat het hier normaal is om ’s avonds buiten te zijn. Ik vind buitenlopen in de avond mooier dan overdag en heel romantisch. Tegelijkertijd maakt het me verdrietig omdat dit bij ons niet mogelijk was.” (Foto & quote: Hazem)

Wat heb jij als kind geleerd, dat nu nog steeds heel belangrijk voor je is? Of wat hebben de plekken waar je je thuis hebt gevoeld jou geleerd? Welke vanzelfsprekendheden die je in je leven hebt geleerd werden in een nieuwe omgeving misplaatst of waardeloos? Het zijn enkele van de opdrachten waarmee deelnemers aan het project Point of View vanaf januari aan de slag zijn gegaan. Het project is ten einde en op 1 juni zullen de resultaten geëxposeerd worden in het Nationaal Onderwijsmuseum.

Initiatiefnemers van het Dordtse fotografie project ‘Point of View – Zie jij wat ik zie? zijn Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer. Fotografe en antropologe Karijn vertelt: “Een vluchteling en zijn Nederlandse buurvrouw staan naast elkaar en kijken naar hetzelfde. Maar wat ze zien is totaal verschillend gekleurd door eigen ervaringen, geschiedenis en cultuur. Tijdens ons project hebben we vluchtelingen en stadgenoten foto’s laten maken van hun omgeving om deze daarna gezamenlijk te bespreken. De expositie Point of View laat zien hoe Dordtse vluchtelingen en hun stadgenoten de wereld bekijken.”

“Ik kom uit Zeeland. Daar zeggen we: ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Niet te overdreven doen. Ik ben zelf ook niet zo uitbundig. Daar voel ik me niet prettig bij.” (Foto 2 & quote: Martine) De expositie met foto’s en video’s is te zien van 1 juni tot 27 juli in het Onderwijs Museum aan de Burgemeester de Raadtsingel 97. Lees verder in Dordt Centraal.