DORDRECHT – Tot en met 1 september is het zomer in Huis Van Gijn. Het museumhuis leeft, net als rond 1900, mee met de seizoenen. Ieder jaargetijde wisselt de presentatie in het huis, zodat de bezoeker ontdekt wat dit seizoen betekende voor de welgestelde bewoners én voor hun inwonende personeel.

Rond 1900 was de zomer een periode van relatieve rust in de huishoudens op stand. Er waren geen formele diners en als het even kon, dan ging men 4 tot 5 weken op vakantie naar het buitenland. Zo ook Simon van Gijn, die met zijn vrouw en later met vrienden vele reizen maakte door Europa en haar mooiste steden.

Zomer in het huis

In de keuken en eetkamer staan zomerse gerechten op tafel. Seizoensfruit en -groenten waren er in overvloed, en typisch zomerse bloemen vullen de vazen. Er is ingedekt voor een klein diner met bekenden. Een desserttafel met taarten, champagne, pudding en exotisch fruit: heel chic voor die tijd! In de slaapkamer staat de bagage klaar om ingepakt te worden, ook de wandelstokken die nog van Simon en Cornelia waren gaan mee. Tijdens hun vakantie werd het huis afgesloten en de meubels bedekt met een stoflaken. In de prentenkamer zijn naast de bekende oude reisgidsen van Baedeker ook notitieboekjes te vinden van Simon van Gijn, die hij nauwkeurig volschreef tijdens zijn vele reizen.

Zomerfestijn

Om de zomer rond 1900 nóg meer tot leven te laten komen, worden er bijzondere activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 20 juli vindt voor de tweede maal het Zomerfestijn plaats. Zowel in het museumhuis als in de bijbehorende stadstuin is de hele dag van alles te beleven voor jong en oud. Bezoekers worden begroet door personages in historisch kostuum, er zijn 19de-eeuwse dansworkshops in de monumentale Zaal en in de tuin wordt ijs gemaakt met een antieke ijsmachine volgens authentiek recept.

Klusjes en spelletjes

Het personeel in een huishouden als de Van Gijns moest hard werken, er was geen elektriciteit en een lange tijd ook geen stromend water. Kinderen kunnen op woensdagmiddag 21 augustus een handje komen helpen. Door de ramen te lappen met een ouderwetse raamspuit bijvoorbeeld, of te stofzuigen met een rolveger. Na het poetsen en boenen is er tijd voor oudhollandse spelletjes in de tuin en een lekkere beloning.