Actueel

reageer als eerstvr 2 nov 2018

Zwaaien naar de koning bij opening Ode aan de Synode

DORDRECHT – Het programma rond de opening van de Ode aan de Synode is bekend. Op zaterdag 10 november is koning Willem-Alexander aanwezig bij de start van de activiteiten, waarna een half jaar lang wordt stilgestaan bij het feit dat de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. Via de Facebookpagina van het Dordrechts Museum kunnen belangstellenden de livestream volgen van de opening in de Augustijnenkerk.

De opening voor genodigden vindt zaterdag om 18.30 uur plaats in diezelfde kerk. Burgemeester Wouter Kolff verwelkomt de gasten en Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum en voorzitter van de Programmacommissie Ode aan de Synode, geeft een korte introductie. Oud-vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, houdt een verzoeningsrede. De koning leest een bij de gelegenheid passende passage uit de Statenbijbel, als eerbetoon aan dit belangrijke erfgoed.

Publiek
Na het verlaten van de Augustijnenkerk, rond 19.00 uur, zet de koning op het plein van Het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking die in negen maanden de Statenbijbel kalligrafeert. Vervolgens wandelt de koning met het gezelschap door de Kloostertuin, via het Augustijnenkamp en de Lastig Eendstraat naar het Dordrechts Museum. Daar opent de Koning de tentoonstelling ‘Werk, bid & bewonder – Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme’ door een bijzondere Statenbijbel neer te leggen bij de koninklijke bijbels die onderdeel zijn van de expositie. De route is op de meeste plaatsen toegankelijk voor publiek. Rond 20.00 uur vertrekt de koning vanuit het museum.

Programma
Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode precies 400 jaar later het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl.

Geef een reactie