DORDRECHT – Samen met zijn hondje woont Michael (40) in Dordrecht. Door een combinatie van autisme en verslaving heeft hij geen betaalde baan meer. Omdat hij graag iets terug wil doen voor de maatschappij is hij gaan zwerfvuilrapen. En dat neemt ondertussen indrukwekkende vormen aan.

Regelmaat en structuur helpen Michael om zijn leven meer op orde te krijgen. En dat werkt. Door zijn vrijwel dagelijkse activiteit blijft hij mentaal zo stabiel mogelijk. Hij begon met een stadsfiets en vier bigshoppers aan het stuur, maar heeft nu dankzij het statiegeld een handige bakfiets aangeschaft. Hij verzet er letterlijk bergen mee. Daarnaast doet hij klusjes voor de buurt en is altijd te porren voor wat oud-ijzer. Michael gebruikt de HelemaalGroen-app, want hij vindt het leuk én praktisch om bij te houden waar hij geruimd heeft. Dat motiveert enorm.

Waardering

Al doende voelt hij een verantwoordelijkheid die hem goed doet. Uiteindelijk hoopt hij van zijn verslaving af te komen. Daarin speelt het rapen van zwerfvuil een belangrijke rol. In die zin stoort hij zich er niet aan, sterker nog, zonder zwerfvuil heeft hij niks te doen. Grijper en vuilniszakken kreeg Michael via NMC Weizigt. Meldingen die hij doet via Fixi worden vlot door de gemeente afgehandeld. Dat geeft een prettig gevoel van samenwerken. Onlangs is hij zelfs gedoopt tot ‘wijkambassadeur’ en kreeg een pasje waarmee hij alle ondergrondse containers kan openen om afval kwijt te kunnen. Een erkenning voor wat hij doet. Het leukste van dit werk vindt Michael het verrassende sociale aspect. Hij wil niet steeds horen dat hij goed werk doet, toch is het fijn dat er waardering is. En het is gezond om de hele dag buiten te zijn.

HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen-app wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land zo op www.helemaalgroen.nl. Dit in 2019 door Jaap de Boer in de Achterhoek gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In ons land zijn nu 14.889 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route, dan verveelt het nooit. Michael maakte dit jaar in zijn eentje al 400 kilometer schoon in zijn stad! De gemeente Dordrecht telt nu 28 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. Daar kan nog best wat bij, aldus Trudy Willems van HelemaalGroen.