DORDRECHT – Vandaag staat Dubbeldam – Ameide op het programma, een kraker in de strijd tegen degradatie uit 3C. Aftrap aan de Schenkeldijk: 14.30 uur. Veel Dordtse en Zwijndrechtse verenigingen kunnen de competitie rustig uitspelen zonder degradatie- of promotiestress. Voor een klein aantal teams zijn de belangen wel groot. Zo moet Dubbeldam zaterdag nog alles op alles zetten om erin te blijven. Direct degraderen is met een veilige marge van vijf punten op hekkensluiter Groot Ammers niet de grootste zorg, het voorkomen van spelen van nacompetitie voor degradatie is dat wel. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Ameide bevindt zich een paar plekken boven Dubbeldam en is een tegenstander waarvan gewonnen moet worden. Ameide, dat ook nog niet helemaal veilig is, zit middenin een zwakke serie, maar afgelopen weekend werd er op bezoek bij het hoog geklasseerde Hardinxveld wel gewonnen. Het slotprogramma is zwaar voor Dubbeldam, met wedstrijden tegen Alblasserdam, Schoonhoven en VVAC. Daarnaast moest de ploeg van trainer Vincent de Klerk gisteren nog op bezoek bij Streefkerk en moet ook de vanwege een scheidsrechtersblessure gestaakte uitwedstrijd bij Meerkerk nog worden uitgespeeld. Met nog zeventig minuten te spelen is de tussenstand van die wedstrijd 1-1. “Het wordt nu wel echt spannend”, stelt De Klerk. “We verloren uit bij Ameide met 5-0 en ik had niet verwacht dat zij nu zo laag op de ranglijst zouden staan. Maar het is nu gewoon een directe concurrent. Het is  wekelijks stuivertje wisselen wie er op de fatale twaalfde of dertiende plaats komt te staan. Dat zijn de plaatsen die nacompetitie voor degradatie spelen. Wij staan nu twaalfde, maar hebben de laatste vijf wedstrijden niet verloren en dat geeft vertrouwen. Voor ons wordt het tot de laatste wedstrijd billen knijpen.”

Er is in de speelwijze bij Dubbeldam wel het één en ander veranderd. In het begin van deze competitie was aanvallen het devies. Attractief spelen en het publiek vermaken stond hoog in het vaandel. “Het gaat nu alleen nog maar om de punten en ervoor zorgen derdeklasser te blijven. We hebben nu meer de nadruk gelegd op compact spelen vanuit een meer gesloten defensie. Wij geven niet veel weg en willen toeslaan in omschakelmomenten. Dat is een speelwijze waarin mijn ploeg en de technische staf zich kunnen vinden.”