“Stuurman aan wal”

Kent u die mop al van die tienduizend woningen die in Dordrecht de komende vijftien jaar gebouwd gaan worden? Die komen er niet ! Hoewel het geen mop is, maar een door het gemeentebestuur serieus uitgesproken voornemen, vrees ik dat er niks van terecht komt. En ik verkeer in het goede gezelschap van Meneer Piet, de wethouder. Hoewel hij zelf in april deze ambitie naar buiten mocht brengen, heeft hij er ruim een half jaar later al een hard hoofd in.

In plaats van uitbreiden moet Dordt vooral gaan inbreiden. Althans, als je de polders groen wilt laten, de slogan waar zijn Beter voor Dordt groot mee werd, dan moet je dus ruimte zoeken binnen de bestaande stadsgrenzen. Als je dan niet elk gaatje of plantsoentje wilt bebouwen, moet je hier en daar de hoogte in. Maar dat vertaalt menig Dordtenaar in: ja dáár, maar niet hier. Een vrije vertaling dus van het nimby-syndroom.

Meneer Arie, berucht projectontwikkelaar, voorvoelde dat haarfijn en informeerde vooraf bij de wethouders of zijn ‘hoge’ plannetje aan de Spuiboulevard wel haalbaar was. In een geheime vergadering peilden de wethouders de stemming in de gemeenteraad en daaruit kwam een positief signaal. Achterkamertjespolitiek van de meest bedenkelijke soort, maar daar wil ik het nu even niet over hebben. Er kwam dus veel weerstand uit de buurt. Want hoog is al gauw te hoog.

Bij het plan om op de plek van de Maranathakerk in Dubbeldam een blok met veertig appartementen te bouwen, kregen de wethouders zélf hoogtevrees. In 2013 had de gemeenteraad nog toestemming gegeven om tot vijftien meter hoog te gaan. Een bouwplan dat daaraan voldoet, had gewoon akkoord kunnen krijgen. Maar de wethouders besloten tot een inspraakprocedure én het vragen om instemming van de gemeenteraad. Zeer nobel. Of gewoon een onbetrouwbare overheid?

U kent de afloop. De buurt liep te hoop, de gemeenteraad vergat wat amper vier jaar geleden besloten was en Meneer Piet constateerde dat er géén draagvlak is voor het plan. Hij vroeg zich zelfs hardop af hoe Dordt ooit het getal 10.000 gaat halen, als zo’n plan het al niet haalt. Ik ben benieuwd wat hierover straks te lezen is in die mooie verkiezingsprogramma’s. Ik hoop héle concrete ideeën over waar en hoe, maar ik vrees dat ook dat te hoog gegrepen is.

Kronkelaar.