reageer als eerstdo 17 aug 2017

“Aan de ballen ophangen”               

“Stuurman aan wal”

Ontucht. Seks met minderjarigen. Het zorgt altijd voor grote beroering en heftige reacties. Zeer begrijpelijk, want het zal je kind maar wezen… Wat ik minder goed begrijp zijn overtrokken reacties en uitlatingen van lieden die zonder enige kennis van feiten, achtergronden en wetten wel even vertellen hoe het allemaal zit en wat er met de (vermeende) dader moet gebeuren. Het varieert doorgaans van levenslang tot het ‘aan de ballen ophangen’.

Recent waren weer twee gevallen in het nieuws. Een leraar en een wethouder, toevallig beiden wegens ontucht met een 16-jarig meisje. Voor alle helderheid; niet hetzelfde meisje. De wethouder, van keurige CDA-huize, was op het jonge talent in zijn partij verliefd geworden. Liefde is blind, maar schakelt het verstand niet uit. Je kunt dus, als je twee keer zo oud bent als het meisje en thuis nog vrouw en kinderen hebt zitten, gewoon besluiten om ‘het’ niet te doen.

Meneer had spijt, maar omdat het meisje 16 was, het zelf óók wel wilde én een 16-jarige voor de wet op seksueel vlak eigen keuzes mag maken, werd de wethouder vrijgesproken. Justitie tekende hoger beroep aan, maar wat voor de man in kwestie duidelijk is, is dat hij zowel z’n politieke loopbaan als een terugkeer in z’n oude vak (bij de politie…) wel kan vergeten. Vrijspraak met levenslange gevolgen, zou je kunnen zeggen.

Die andere meneer, de leraar dus, was bijna drie keer ouder dan het meisje waarmee hij een relatie begon. De leerlinge deed er tien jaar later aangifte van en vorige week oordeelde de rechter dat hij zes weken werkstraf moet doen. Leraar met leerlinge, de klassieke stommiteit. Waar de man nu les geeft hebben ze er lucht van gekregen en u snapt het al; ongeruste ouders van andere 16-jarige meisjes willen die oude viespeuk niet meer voor de klas.

Hoewel ik alle emoties begrijp, vind ik niet dat beide heren hun misstap levenslang moet worden nagedragen. Van de eenmalige blunder hebben ze hopelijk zoveel geleerd dat ze als oude bok voortaan hooguit nog kijken naar een groen blaadje. Met een nieuwe werkgever zou daarover ook een afspraak gemaakt moeten worden. Maar onze samenleving is zo verhard dat veel mensen dit duo geen tweede kans gunnen. Het zal je kind, je man of je vader maar wezen…

Kronkelaar

 

 

 

Geef een reactie