reageer als eerstwo 15 nov 2017

‘Alcohol is toch veel erger dan een beetje lachgas?’

“Stuurman aan wal”

“Drie bier, een roseetje, een spatje rum en vijf lachgas graag.” Het kan zomaar de bestelling zijn van uw zoon of dochter tijdens een avondje uit in De Kazerne. Heel gewoon, want alcohol en lachgas mogen in ons land gewoon verkocht worden. Ons plaatselijk dagblad wijdde er een heel artikel aan afgelopen maandag en ik kreeg er in mijn omgeving veel reacties op. Ze gingen allemaal over dat lachgas trouwens en er waren er maar weinig die er om konden lachen.
Quasi verbaasd plaagde ik al die keurige kennissen met de opmerking dat alcohol toch veel erger is dan een beetje lachgas? Feitelijk is dat trouwens nog waar ook. Waar maken jullie je druk om? Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Meneer Duco, uitbater van de tent, reageerde er ook nogal nuchter, zo u wilt nogal lomp op. Hij schaarde het lachgas in dezelfde categorie als vet eten, bespoten groente en wiet. Wat mij betreft gaat alleen die laatste vergelijking op, want van een frikandel of een niet-biologisch radijsje heeft nog niemand een kick gekregen. Was dit niet diezelfde meneer die bij Big Rivers het bier een dubbeltje goedkoper ging verkopen maar niet aan het festival mee betaalde?
Met zo’n collega zijn ze in de horeca niet erg gelukkig. Keurige man trouwens. Doet niks illegaals of zo. En hij is natuurlijk niet de enige die lachgas verkoopt. Bij de minstens zo keurige Blokker kun je het ook kopen. Om de slagroomspuit te activeren. Ze zijn trouwens in de reclame nu. Vijftig gaspatronen voor 19 euro 99. In de kroeg of op een festival mag je ze sinds 1 januari 2016 ook gewoon verkopen. En als het mag, dan doe je dat toch gewoon? Zeker als de klant er om vraagt.
Als anderen in de sloot springen, wat ook niet verboden is, springt Meneer Duco vast ook gezellig mee. Hij kan er toch niets aan doen dat we leven in een land waar wiet aan de voordeur legaal en aan de achterdeur illegaal is? Waar je een pakje sigaretten niet meer aan de bar kunt krijgen, maar een shot lachgas wel? Toch kun je je ook afvragen welk signaal je afgeeft met de verkoop van dat spul. Mijn kids komen er gelukkig niet. Die lachen zonder gas ook wel.

Kronkelaar.

Geef een reactie