Kunt u nog rondkomen? Zoals iedereen zult u last hebben van stijgende prijzen en daarbij achter blijvende inkomsten, maar zakt u nu of binnenkort door de ondergrens en kunt u simpelweg bepaalde rekeningen niet meer betalen? Volgens het Platform Tegen Armoede Drechtsteden leven er nu al achtduizend Dordtenaren in armoede, dubbel zoveel als tien jaar geleden. Ik vind dat nogal veel. En het wordt wellicht veel erger, want het Platform Dak- en Thuislozen voorspelt dat één op de vier huishoudens in problemen komt als de overheid niet nadrukkelijk inzet op armoedebestrijding. Als die sombere voorspelling uitkomt leven er straks 30.000 Dordtenaren in armoede. Onacceptabel in een welvarende stad en staat, lijkt mij.

Vanaf deze plek ondersteun ik dan ook van harte het pleidooi van vier Dordtse organisaties, om armoede niet meer met pappen en nathouden projecten, maar structureel aan te pakken. Armoede geeft je namelijk een héél naar gevoel. In mijn jonge jaren heb ik ook een periode gehad waarin vrouwlief en ik het financieel eventjes moeilijk hadden. Ouders hielpen een handje en omdat het probleem niet structureel van aard was duurde die periode welgeteld vier maanden. Dit is volkomen ‘peanuts’ vergeleken met de ellende waar veel mensen nu langdurig in zitten of dreigen te raken, maar desondanks weet ik nog héél goed hoe ik me voelde. Rot. Lag letterlijk wakker. Hoe moet dit verder? Hoe kom ik hier uit? Ik ga toch niet mijn hand ophouden bij ouders of zo? Gelukkig kon dat dus wel en zegt u wellicht pfff, waar klets je over?

Netjes terugbetaald en nooit meer armoede geleden. Maar wel een wijze les geleerd. Ik kan me dankzij die kleine, korte dip in mijn leventje goed voorstellen hoe mensen in armoede zich voelen. Bijvoorbeeld als je je kinderen niet kunt geven wat andere ouders wel kunnen. Erg rot, voel je je dan. Met hun pleidooi zullen die organisaties zeker gehoor vinden bij Groen Links, CDA, ChristenUnie/SGP en zelfs de VVD, de vier partijen die praten over het Dordtse beleid in de komende jaren. Met name CDA-wethouder Peter Heijkoop werkt in eigen stad al hard tegen armoede en zendt regelmatig noodsignalen uit naar Den Haag. Geld tegen armoede moet vooral dáár vandaan komen. Dat moet echt, want onbetaalde rekeningen worden uiteindelijk ook door ons allemaal betaalt.

Thijs