“Stuurman aan wal”
Als die tuinkabouter Dirk IV op de Grote Markt mag staan, mag de Vader des Vaderlands van mij best op de hoek van het Statenplein. Liever nog Filips van Marnix van Sint Aldegonde, z’n afgezant die op 19 juli 1572 wél in Dordrecht was. Of op z’n Antwerps; gewoon een standbeeld van allebei. Van mij mag het.
Als u bij deze eerste alinea denkt dat u dit eerder gelezen hebt, dan klopt dat. Ik schreef het hier precies dertien maanden geleden. Overigens… ik ben ervan overtuigd dat het de meeste Dordtenaren geen ruk kan schelen of er een beeld van Willem de Zwijger komt of niet. En als u nou wéér denkt, dit heb ik eerder gelezen, dan klopt dat ook. Deze zin stond afgelopen weekend in het weblog van Meneer Kees, gewaardeerd historicus en oud-geschiedenisleraar van half Dordt.
Het was me uit het hart gegrepen. Voor die kleine minderheid die het nog wél wat kan schelen, geef ik nog even wat overwegingen mee om nu maar op te houden met het toch wel een tikkeltje zure gezeik. Dat beeld krijgen we gratis van een stichting, die graag beelden van Willem van Oranje neerzet op tal van plekken waar hij ooit is geweest. Kost niks, staat niemand in de weg en iets met de bek van een gegeven paard. Trouwens, over paarden gesproken…
Ik heb een criticaster van de verheerlijking van voormalige helden, waarvan de helft later weer slavenhandelaar of oorlogsmisdadiger bleek te zijn, ooit horen zeggen dat als je een beeld ziet van een kerel op een paard, je dan zeker weet dat die vent niet deugde. Wat dat betreft komen we met Willem en z’n kleine hondje straks goed weg. Want dat beeld komt er gewoon. Al gaat de gemeenteraad er dankzij een burgerinitiatief nog wél over discussiëren.
Willempie komt er ook echt niet voor ons Dordtenaren. Het is gewoon een bewegwijzering voor toeristen die op zoek zijn naar het Hof. Vroeger stond er op die plek een pisbak, nu is het een kale muur, dus we gaan er zeker niet op achteruit. Maar beschouwt u mij niet als pleitbezorger voor dat beeld. Om het citaat nog maar weer eens aan te halen; het kan me echt geen ruk schelen.
Veel liever sluit ik me, net als Meneer Kees, aan bij het pleidooi van oud-cultuurambtenaar Meneer Ton om een standbeeld in de stad te krijgen voor Kees Buddingh’ en Otto Dicke. Wat mij betreft komen er veel meer beelden in de stad. We hebben er echt heel weinig. Maar als we al zo moeilijk doen over één gratis beeld denk ik niet dat het ooit tot een Beeldenrondje van Dordt komt.
Kronkelaar