1 reactiedo 13 jul 2017

‘Beter voor Dordt: gewoon opdoeken’

“Stuurman aan wal”

Het machtige bolwerk van Beter voor Dordt stort ineen. Ik zeg dat niet met enig genoegen of afgrijzen, want ik heb niks voor of tegen de club. Met de intrede van BvD in het college van B&W, zeven jaar geleden, ging er een nieuw windje waaien en dat heb ik lang als verfrissend ervaren. Mijn waardering ging zelfs zo ver dat ik bij de vorige verkiezingen op deze plek uitsprak, dat het wat mij betreft nog wel een tijdje verder kon onder het bewind van de grote stadspartij.
Inmiddels is het geen grote stadpartij meer. De boel valt uiteen. In de vorige periode was het vertrek van twee raadsleden nog een incident. Twee dames, die zich miskend voelden maar na hun vertrek niets te melden hadden, zorgden hooguit voor het eerste barstje in het bastion. Rond de verkiezingen van 2014 is het langzaam bergafwaarts gegaan. Mevrouw Jacqueline, gedoodverfd kroonprinses, en Meneer Harry, notabene wethouder, werden schaamteloos in de hoek gezet.
Mevrouw Jacqueline belandde tóch nog op een wethouderspost, via Den Helder in Zwijndrecht. Meneer Harry begon voor zichzelf als fractie Gemeentebelangen. Inmiddels is ook Mevrouw Donnie voor zichzelf begonnen en hebben Mevrouw Eline en Meneer Martijn aangekondigd dat ze weggaan, alleen nog niet wanneer. De laatste twee geven hun zetels terug aan BvD en zo hoort het ook. Daar maak ik niet te veel woorden aan vuil; het gaat om iets groters nu.
De toekomst van de partij staat namelijk op het spel. Eerlijk gezegd verwacht ik dat de leegloop nog niet afgelopen is. Juist wat Meneer Piet, als geestelijk vader, de grote kracht van de partij vond, is nu de splijtzwam. Mensen van allerlei landelijke politieke stromingen waren welkom onder de vlag van het stadbelang. Dat is lang goed gegaan. Enerzijds door sterk leiderschap, anderzijds door collectief besef dat verdeeld stemmen onduidelijk is en tot ongeloofwaardigheid leidt.
Moet de oude Meneer Piet het heft weer in handen nemen en de strijd aangaan met wat er zit en straks ook nog Wilders- en Baudet-aanhangers? Er wordt volop over gespeculeerd. Meneer Bas, een goede vriend van mij, opperde een interessante gedachte: gewoon de partij opdoeken. De belangrijkste streefpunten zijn behaald, dus wat zou je nog? Een interessante gedachte. Zelf de stekker eruit trekken; de ultieme zelfbeschikking. Zelfs christelijke partijen zullen het niet afkeuren.

Kronkelaar

Eén reactie op “‘Beter voor Dordt: gewoon opdoeken’”

  1. Wim van Pelt schreef:

    Mooie column meneer Kronkelaar, maar waar u het heeft over ‘zetel teruggeven’ bedoelt u waarschijnlijk ‘zetel afstaan’. En voor mij hoeft dat niet, want ze zijn voor 4 jaar gekozen. Groetjes van meneer Wim.

Geef een reactie