reageer als eerstwo 15 jan 2020

“Beter voor Dordt zet zichzelf buitenspel”

“Stuurman aan wal”
Ronduit spetterend is het nieuwe politieke jaar begonnen in Dordrecht. Een al twee jaar durende crisis bij D66 heeft geleid tot het vertrek van onder meer twee prima raadsleden. Als je je onvoldoende gesteund voelt door hogere machten in de partij ga je weg, begin je géén eigen fractie en lever je keurig je zetel in. Triest en slecht voor de democratie, maar wat er bij D66 gebeurd is (een machtsgreep door nieuwe leden, later ongedaan gemaakt) kan ook elders gebeuren. De stad zal meneer Kevin en mevrouw Karin best een beetje gaan missen…
Die laatste speelde afgelopen week nog een glansrol als voorzitter van de commissievergadering waarin over het stadion van FC Dordrecht gesproken werd. Zo’n honderd supporters betraden het Stadskantoor en na luid gezang gaf ze aan dat er wel tijd was voor nóg een liedje. Waar vrijwel iedereen minder vrolijk van werd was wat daarop volgde. De grootste partij van de stad, Beter voor Dordt, speelde hierin de hoofdrol. Moet de gemeente garant staan voor de pakweg vijf-en-half miljoen euro die nodig is voor een nieuw stadion aan de Krommedijk?
Nee, zei het college van B&W. Niet verrassend, omdat al in mei 2018 werd afgesproken door de vier coalitiepartijen dat zo’n garantie niet gegeven zal worden. Staat zwart op wit op de website van de gemeente voor iedereen te lezen. Twee BvD-wethouders, meneer Piet en meneer Marco, hielden zich aan de afspraak, maar hadden bij de voetbalclub andere verwachtingen gewekt door te vragen om een stadionplan met andere invulling. De algemeen directeur van FC Dordrecht zei zich daarom belazerd te voelen door het duo.
Om te bezien of de BvD-wethouders een bedenkelijk spel gespeeld hebben, willen alle partijen het complete stadiondossier met verslagen van elk gesprek op tafel hebben. Veel meer dan een wedstrijdje welles-nietes zie ik er niet van komen. De BvD-raadsfractie maakte het allemaal nog wat erger door het niet op te nemen voor de eigen wethouders en te suggereren er “nog niet uit te zijn” wat die garantievraag betreft. Voor de bühne natuurlijk, maar FC Dordrecht-fans hebben er hoop uit geput en voelen zich straks óók belazerd.
Wethouders die je aan het lijntje houden en raadsleden die je valse hoop geven. Het doet me sterk denken aan de oude politiek, waar die nieuwe, frisse lokale partij korte metten mee ging maken. Beter voor Dordt hekelde ook zo vaak de machtspolitiek van de oude PvdA, maar doet zelf al jaren niets anders. Het frisse is er helemaal van af. Beter voor Dordt is hard op weg zichzelf buitenspel te zetten. Gelukkig voor dit gezelschap zijn de verkiezingen nog ver weg en is de doorsnee-kiezer nogal kort van memorie.
Kronkelaar

Geef een antwoord