reageer als eerstdo 28 dec 2017

“Bezopen en halfslachtig besluit B&W Dordt”

“Stuurman aan wal”

Er is iets grondig mis in het Dordtse college van burgemeester en wethouders. Hoe verklaar je anders dat er omwille van neutraliteit bij de komende raadsverkiezingen, in maart, niet meer mag worden gestemd in de ene kerk, maar wel in de andere? Dat besluit is ronduit halfslachtig en wat mij betreft zelfs bezopen. Zou de kerstborrel van ons dagelijks stadsbestuur al zijn aangevangen tijdens hun vergadering? Vroeger kwam de fles daar al vroeg op tafel. Maar nu toch niet meer, hoop ik?

In het Dordtse college van B&W zitten twee wethouders van christelijke partijen en een nog vrij verse burgemeester, die werd weggeplukt uit een streng religieus dorp op de Veluwe. Dan zou je toch denken dat er zeker drie in dat clubje zitten die snappen dat zo’n besluit nogal wat los kan maken. Of moet ik het zo zien dat deze heren vóór het stemmen in kerken van eigen geloofsgemeenschappen zijn, maar tegen het stemmen in gebedshuizen van anderen?

Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar als ik een kerk binnen stapte kreeg ik niet de spontaan opwellende drang om op een christelijke partij te stemmen. Als ik zou kunnen stemmen in een moskee om de hoek, zou mij dat ook niet bewegen om het hokje van DENK rood te kleuren? Hoezo beïnvloedt een gebouw de neutraliteit van verkiezingen? Pure onzin. Als die kerken slecht toegankelijk zijn, dan snap ik het wél. Maar zeg dat dan en zwets niet over neutraliteit.

Hoe neutraal is dat buurthuis, dat een broeinest is van linkse clubjes? En hoe neutraal is dat zaaltje dat zomaar een avondje verhuurd werd aan rechtse rakkers? Zo lust ik er nog een paar. Stembureaus zijn niet meer of minder dan plekken die één dag in dienst staan van de democratie. Mensen moeten er niet te ver voor hoeven lopen, er makkelijk in en uit kunnen en niet beïnvloed worden. Dat laatste is dus kennelijk het pijnpunt voor B&W van Dordrecht.

Wat je dan feitelijk zegt is dat de inwoners van de stad volgens jou makkelijk te beïnvloeden zijn. Zomaar gaan stemmen op een partij, waar ze eigenlijk niet op wilden gaan stemmen, omdat ze in een niet zo neutraal ogend stembureau belanden. Herkent u zichzelf hierin? Wie eigenlijk wel? Als je echt iets wil doen aan de scheiding tussen kerk en staat, zou ik eens kritisch kijken naar het onderwijs. Dagelijkse beïnvloeding van kinderen. Da’s pas zorgelijk.

Kronkelaar.

 

 

 

Geef een reactie