reageer als eerstwo 22 jan 2020

“Bij onze lokale omroep werken ze gelukkig zo min mogelijk met productiebedrijven”

“Stuurman aan wal”
Wie erg hard werkt of bijzondere prestaties levert, verdient een hoge beloning. Ik denk dat velen het met me eens zijn, al hoor ik de eerste criticasters al. Want hoe hoog mag die beloning zijn? Om die discussie niet telkens aan te zwengelen is in ons landje in 2006 de Balkenende-norm ingesteld. Bij een publieke organisatie of een semi-publieke (ziekenhuis, school, omroep) mag je niet méér verdienen dan 195 duizend euro per jaar.
Helaas werkt het in sommige sectoren nog steeds niet. Daar vinden ze dat sommige harde werkers en bijzondere talenten méér moeten verdienen dan die armzalige fooi. De publieke omroep bijvoorbeeld. Dit weekend werd weer eens een constructie onthuld. Meneer Jeroen, bekend talkshow-host, krijgt geen hoger salaris van de publieke omroep, maar van een commercieel productiebedrijf, dat hem wél de hoofdprijs betaalt.
Persoonlijk zou ik liever zien dat Meneer Jeroen, net als Mevrouw Eva en eerder al die leuke Meneer Paul, gewoon bij een commerciële omroep gaat werken. Daar geldt géén salarisplafond en wordt niet gegoocheld met uw en mijn belastingcentjes. Kamerleden zijn natuurlijk weer verontwaardigd en willen een eind maken aan die constructies om het maximumloon te omzeilen. Dezelfde politici bepaalden een paar jaar geleden dat publieke omroepen 1 op de 6 programma’s moeten laten maken door externe producenten.
Meneer Arie, de huidige minister, overweegt er 1 op 4 van te maken. Welk probleem hij daarmee oplost? Geen idee. Wat ik wel weet is dat productiebedrijven hun medewerkers erg slecht betalen. Nou ja, op een paar na dus…Geld dat naar ondoorzichtige bedrijfjes gaat, kan niet naar medewerkers van de omroepen. En die werken ook hard, maar moeten dus het gelag betalen. Welk signaal geeft een omroepbaas daar mee af? Bij onze lokale omroep werken ze gelukkig zo min mogelijk met productiebedrijven. Maar ja, daar kunnen ze van 195 mille het hele personeel een jaar betalen.

Kronkelaar

Geef een reactie