reageer als eerstwo 6 feb 2019

“Blijven we langs elkaar heen werken?”

“Stuurman aan wal”

Vlak voor het weekend maakte de gemeente in een heus persbericht bekend dat Dordrecht een zogeheten re-integratieofficier in dienst neemt. Deze luitenant blijft tot het eind van dit jaar en gaat voor Meneer Wouter, opperbevelhebber der strijdkrachten in het Stadskantoor, voormalige vijanden van onze inwoners in de smiezen houden. Nee, géén spion, maar een officier die boeven na hun celstraf gaat begeleiden naar een eerlijk en nobel bestaan.
Prachtig, denkt u wellicht, maar in de loop der jaren heb ik een gezonde achterdocht ontwikkeld tegen persberichten die op de late vrijdagmiddag opduiken. Als een slimme communicatie-kapitein in gemeentelijke dienst op de verzendknop drukt en dan snel weekend gaat vieren hoeft hij of zij géén vragen te beantwoorden. Maandag ook niet meer, want dan is het inmiddels oud nieuws. En zo zitten we nu dus opgescheept met een onduidelijk figuur.
Voor wat netjes ‘re-integratie van ex-gedetineerden’ heet hebben we in dit land toch de reclassering? In de gevangenissen worden mensen die tegen het eind van het straftijd zitten toch voorbereid op hun terugkeer in de samenleving? Openbaar ministerie en politie zijn toch op de hoogte als gevangenen vrij komen? En dan hebben we ook nog een Veiligheidshuis, waarin Jan en alleman over dit soort zaken met elkaar vergadert.
Dordrecht is ook schapetrots dat ze de afgelopen jaren criminele jongeren weer via school en werk op het rechte pad kon krijgen. Kort en goed; ik snap helemaal niet wat die officier komt doen. Is die nodig omdat alle hierboven genoemde partijen, plus gemeente, sociale dienst en nog wat betrokkenen, langs elkaar heen werken? Het antwoord is ja. Het staat handig geformuleerd in dat persbericht; de officier wordt ‘verantwoordelijk voor een totaalaanpak’.
Nu is het gelukkig niet zo dat er vanuit de Dordtse Poorten dagelijks busladingen volk worden losgelaten dat opnieuw in crimineel gedrag kan vervallen, maar alle hierboven benoemde instanties moeten toch in staat zijn om samen die totaalaanpak te verzorgen? Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalt de luitenant, maar als u het aan mij vraagt is het weggegooid geld. Werkt er bij al die instanties dan niemand die ze goed op elkaar kan afstemmen? Triest hoor.

Kronkelaar

Geef een reactie