Beter voor Dordt is stout geweest. De partij heeft liefst honderd verkiezingsborden in Dordrecht geplaatst, terwijl er slecht 75 zijn toegestaan. Op last van de burgemeester zijn er 25 weggehaald. Toen ik er van hoorde, vroeg ik me meteen af welke. Die met de tekst dat de polders groen moeten blijven? Of die voor lagere lokale lasten? Zou niet erg zijn, want geen enkele van de 15 concurrenten spreekt zich in verkiezingstijd uit voor bebouwen van polders en verhogen van lasten. Een goed affiche moet onderscheidend zijn, denk ik. Zo kan ik me er nog eentje herinneren van de PSP, met een naakte vrouw erop. Maar het is toch vooral veel van hetzelfde.
Wat moeten we toch met die borden? Vanuit de reclamewereld weten we dat je naamsbekendheid moet kweken en onderhouden door aandacht te vragen via tal van uitingen, zoals een reclamebord. Daar zijn ze dus goed voor. So be it. Maar binnen de lokale Dordtse politiek zien ze in de borden kennelijk méér dan dat. Geen idee wat dan, maar feit is dat de partijen met elkaar de afspraak maakten om ieder maximaal 50 borden op te laten hangen. Een afspraak die weer ontkend wordt door het stoute Beter voor Dordt, dat voor zichzelf netjes 50 borden ‘inkocht’ en onder een andere naam stiekem nog 50. Gut oh gut, het is toch wat…
Van de VVD kreeg ik een handgeschreven brief van de lijsttrekker en werd ik gefêteerd met een sleutelhanger, stickertjes én een muntje voor winkelwagentjes. Van het CDA kreeg ik van een lieve mevrouw de vraag of ik wilde helpen om Peter Heijkoop z’n karwei te laten afmaken. En net als van zoveel andere partijen kreeg ik een folder in handen gedrukt. De VSP scoorde op de verkiezingsmarkt afgelopen zaterdag met het inzetten van de goedlachse oud-international René van der Gijp. Het is allemaal net een tikkeltje persoonlijker dan die borden, al vraag ik me ook hierbij af of er nou echt stemmen mee worden gewonnen.
De verkiezingsborden zijn ook nog doelwit geworden van onbekende bekladders en beplakkers. In het holst van de nacht plakten aanhangers van partij A een geschikt/ongeschikt biljet op dat van partij B, met een vinkje bij ongeschikt. Stout, maar daar kan ik wel om lachen. Maar het lachen vergaat je als er ‘landverrader’ of zelfs ‘pedo’ of een hakenkruis op geklad wordt. Walgelijk. En Oom Agent heeft hier weer een stapel aangiftes over liggen. Alsof die niks beters te doen heeft dan zieke geesten op te sporen. Mijn voorstel; weg met dat bord voor je kop, stop met die borden. Bij de volgende verkiezingen a.u.b. alleen nog een paar van die grote, waarop alle partijen te zien zijn. Is zat.
Thijs