Nou, dat was me het weekje wel, met in het weekend een soort straatoorlogen in diverse steden als dieptepunt. Als u me vraagt naar het hoogtepunt moet ik u het antwoord schuldig blijven. Ons land, volgens de premier een prachtig land, lijkt inmiddels op een soort open inrichting. Ik maak u graag deelgenoot van een persoonlijke ervaring. Zondag toog ik naar Brabant, om als bestuurslid aanwezig te zijn bij een wedstrijd van het eerste team van mijn club. De rust in het dorp werd wreed verstoord door een afgrijselijk soort muziek met zware basdreunen. Het bleek onderdeel van een ritueel waarmee de thuisclub zich op een wedstrijd voorbereidt. De tribune zat voor driekwart vol, de kantine puilde uit en geen hond die zich afvroeg wie ik was en wat ik kwam doen.
Coronaregels gelden blijkbaar niet in het land waar het licht altijd brandt en de veldwachter van dit dorp was even elders om collega’s in een straatoorlog bij te staan. Feit is dat de scheidsrechter, official van de bond die alle clubs vorige week nog eens indringend opriep zich aan de coronaregels te houden, na 75 minuten ontdekte dat er toeschouwers waren. Tikkie laat, maar de fluitist eiste dat iedereen weg ging. Ik werd met de rest van het publiek naar de bomvolle kantine verwezen, waar de nakende overwinning al gevierd werd met heel veel drank en al net zo vreselijke muziek. Met mijn nog minimale Astra Zeneca-weerstand voelde ik me niet echt op het gemak.
Toch ga ik dat dwarse cluppie in het Brabantse land niet de maat nemen, door net als die twee pratende mannetjes (met of zonder gebarend vrouwtje) te gaan roepen dat het helemaal mis gaat in de zorg, omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden. Het gaat inderdaad mis, dat wel. Maar dat komt omdat de maatregelen niet deugen. Je mag niet in de frisse buitenlucht naar een wedstrijd kijken, maar je mag wel met 150 man in een kantine. Uiteraard met corona-check en op anderhalve meter. Tuurlijk joh, ooit in een voetbalkantine geweest? Ik zeg het met pijn in het hart; kantines dicht, dát is logica. En toeschouwers gewoon langs de optimaal geventileerde zijlijn.
Nu ik toch bezig ben over die maatregelen, wanneer wordt het allergrootste probleem opgelost? Als het aan dat Outbreak Management Team en onze regering ligt als allerlaatste. “Ten koste van alles” moet worden voorkomen dat scholen weer dichtgaan. Dus de superspreaders van het virus, dat ons al bijna twee jaar in z’n greep heeft, negeer je omwille van “andere redenen”. Gelukkig begint dit probleem zich vanzelf op te lossen. Hele klassen zitten thuis en hele scholen zijn gesloten, omdat corona er als een gek om zich heen grijpt. Als álle kids besmet zijn, hoef je de discussie over hun vaccinatie ook niet meer te voeren. Een complotdenker zou zeggen; dat is nou juist de bedoeling! Circus corona trekt voort.

Thijs Blom