reageer als eerstwo 9 mei 2018

“Dordt lijdt aan net-niet-klimaat”

“Stuurman aan wal”

Heel voetbalminnend Nederland sprak de afgelopen dagen weer eens over FC Dordrecht. En terecht. Het veroveren van een periodetitel was voor de club met de traditioneel zeer lage begroting al een topprestatie. Het huzarenstukje in de eerste ronde van de play-offs deed denken aan 31 jaar geleden. Bij SC Cambuur stond destijds de platte kar voor de kampioensrondrit al vóór de laatste wedstrijd bij het stadion. Het inspireerde DS’79 tot onverwachte winst en promotie.
En zaterdagavond werd in het Hoge Noorden opnieuw voetbalhistorie geschreven. Morgen en zondag wacht een tweeluik met eredivisionist Sparta. Ook dáár heeft FC Dordt geen slechte herinneringen aan; drie jaar terug was dat de ploeg die in de finale van het competitietoetje geveld werd. Na de glorieuze promotie volgde echter een roemloze afgang. Het enige dat top was, waren de tweets van de club. Maar de verantwoordelijke daarvoor werd als dank op straat gezet.
Mocht de lokale FC andermaal het walhalla van de vaderlandse voetballerij bereiken, dan vrees ik voor wederom een kortstondig avontuur. Zou Dordrecht ooit een sportclub krijgen die stabiel op hoog niveau kan blijven? Het gemeentebestuur investeerde gigantisch in een topsportklimaat door voor 50 miljoen euro een sportboulevard te bouwen. Maar met ijshockey en zwemmen zitten we nog net niet aan de top. Om maar te zwijgen over stabiel op hoog niveau.
Zou Dordrecht lijden aan een ‘net-niet-klimaat’ ? Ooit speelden ‘we’ basketbal op topniveau. Het schijnt weer te gaan gebeuren… Dankzij Frisol zorgde Rowic destijds steevast voor een volle Wielwijkhal. Ooit speelden ‘we’ volleybal op hoog niveau. Dankzij supermarkt Bouwlust haalde Orawi de top. Ooit en misschien wel het langst van alle sportclubs speelde Deetos korfbal op topniveau. Ook in andere sporten (waterpolo, honkbal) wordt vaak maar kortstondig geroken aan de top.
Hoe komt het toch dat Dordtenaren nooit langdurig uitblinken in een ‘grote’ sport? Wordt er geïnvesteerd in de verkeerde dingen? In een land waar zo’n beetje alles al twee keer onderzocht is, is dit misschien nog voer voor onderzoekers? Ik ga er in elk geval niet gebukt onder. U hopelijk ook niet? En stiekem hoop ik van binnen dat FC Dordrecht de eredivisie nét niet haalt. Want soms is net niet zo erg nog niet.

Kronkelaar.

Geef een reactie